COD ROSU in India. Ciclonul Phailin a ucis pana acum 14 persoane; peste 1 milion de evacuati

ciclon

Cel putin 14 persoane au murit in timp ce ciclonul Phailin a traversat coasta de est a Indiei, a anuntat duminica un oficial din cadrul Agentiei nationale pentru gestionarea situatiilor de catastrofa, relateaza AFP.

DUMINICA

UPDATE ORA 17:14 "Sunt 13 morti in (statul) Odisha si unul in (statul) Andhra Pradesh. Am reusit sa limitam numarul victimelor", a declarat intr-o conferinta de presa Shashidhar Reddy, vicepresedintele Agentiei.

Autoritatile apreciaza ca au limitat numarul victimelor multumita unei vaste operatiuni de evacuare, a peste un milion de persoane, inainte de sosirea furtunii.

UPDATE ORA 9:30 Puternicul ciclon Phailin, care a atins estul Indiei sambata, a provocat cinci morti, patru persoane ucise de arbori cazuti si o femeie in varsta ingropata sub daramaturile casei sale, a transmis Times of India pe site-ul de Internet, citat de AFP.

Citește și
Ramjit Raghav
Cel mai batran tata din lume a fost parasit de sotia cu 30 de ani mai tanara
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Doua persoane au murit in districtul Ganjam din statul Orissa, lovite de un copac smuls de rafalele puternice de vant care au precedat sosirea lui Phailin.

Alte doua persoane au cunoscut aceeasi soarta in districtul Jagatsinghpur din acelasi stat, in timp ce o femeie octogenara a murit in urma prabusirii casei sale.

Serviciile de urgenta nu au fost in masura sa confirme oficial aceste decese, in timp ce un functionar care dorit sa pastreze anonimatul a raportat un bilant de sase morti, in statele Orissa su Andra Pradesh, principala zona amenintata de ciclon, fara a putea da alte detalii.
 

SAMBATA

Ciclonul a atins orasul de coasta Gopalpur, in statul Odisha, imediat dupa ora locala 21.00 (18.30, ora Romaniei) si urmeaza sa strabata o fasie de coasta de 150 de kilometri in urmatoarele sase ore, a anuntat un reprezentant al serviciilor meteorologice indiene.

"Foarte violentul ciclon Phailin a inceput sa atinga coasta in apropierea orasului Goalpur. Viteza inregistrata a rafalelor de vant este de 200 de kilometri la ora", a declarat L.S. Rathore, directorul serviciilor meteorologice indiene, intr-o conferinta de presa.

El urmeaza sa ramana clasat in categoria "furtunilor ciclonice foarte violente" timp de sase ore, dupa care va pierde din putere, a adaugat oficialul. Rafalele de vant pot atinge pana la 240 de kilometri pe ora, iar ciclonul ar putea fi cel mai puternic care traverseaza aceasta regiune a Indiei in ultimii 14 ani, nivelul apelor amenintand sa atinga trei metri in zona de coasta.

In statele vecine Odisha si Andhra Pradesh se inregistrau rafale de vant care tranteau copaci la pamant, cu cateva ore inainte ca ciclonul sa atinga zona de coasta. Regiunea a fost deja sinistrata in 1999 de un ciclon care a provocat moartea a aproximativ 8.000 de persoane.

Aproximativ 550.000 de persoane au fost evacuate inainte de sosirea ciclonului, dintre care 450.000 in Odisha si 100.000 in Andra Pradesh, a declarat ministrul de Interne Sushilkumar Shinde.

Autoritatile din Bengalul de Vest, un stat vecin, au anuntat ca hotelurile din zona de coasta au fost evacuate. "Unii nu vor sa plece si opun rezistenta. Insa oficiali discuta cu ei si ii determina sa plece", a spus ministrul de Interne.

Aceste persoane, inghesuite in autobuze si ricse, si-au parasit locuintele, luandu-si bunurile cu ele, intr-un flux continuu, spre adaposturi de urgenta. Este vorba despre una dintre cele mai importante miscari de populatie organizate vreodata in India, potrivit oficialului. La Gopalpur, in zona de coasta, femei si copii au fost primii adapostiti in scoli, adaposturi de urgenta si cladiri publice, unde li s-a oferit hrana.

Aproximativ 300 de echipe de medici militari, ingineri si salvatori au fost mobilizate in zonele care prezinta cel mai mare risc, in statul Odisha . - Locuinte amenintate Un jurnalist AFP, care a sosit cu ultimul zbor inainte de inchiderea aeroportului de la Bhubaneswar, capitala statului Odisha, a relatat ca pilotul a fost nevoit sa efectueze doua incercari de aterizare, din cauza rafalelor puternice de vant si ploilor torentiale.

"Toata lumea intampina dificultati, asa ca am tinut magazinul deschis", a declarat Susil Kumar Singh, unul dintre putinii comercianti care si-au tinut magazinele deschise in oras.

"Mi-e teama de Phailin. E ca si cum ar veni sfarsitul lumii", a declarat pentru AFP un student, Apurva Abhijeeta, instalat la Puri, la aproximativ 70 de kilometri de capitala statului. In cele doua state sarace amenintate de furtuna, numerosi locuitori sunt cazati in baraci precare.

"Obiecte mari sunt susceptibile sa fie luate de rafale de vant", a avertizat inca de vineri directorul serviciilor meteorologice. Culturile, in aceasta zona regiune dependenta de agricultura, ar putea sa fie devastate, a adaugat el.

Guvernul din Odisha, un stat cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, a stabilit un obiectiv "zero victime" si 100% evacuari din zonele cu risc sporit. Numeroase magazine au ramas fara stocuri, multe persoane facand cumparaturi ca masura de precautie.

In 1999, viteza rafalelor de vant care a insotit ciclonul a fost si mai mare ca a ciclonului Phailin. India si Bangladeshul sunt afectate frecvent, in perioada aprilie-noiembrie, de cicloni care se dezvolta in Golful Bengal. In 1970, un ciclon a cauzat moartea a sute de mii de persoane in Bangladesh.

Citeste si:

Tara in care salariul ajunge la 1.300 dolari/an, dar spre care investitorii si-au intors brusc capul. Noul "diamant" ascuns al lumii

Cele mai ciudate bancnote din lume, emise de a 9-a tara de pe glob, dupa teritoriu. GALERIE FOTO

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cel putin 32 de persoane au murit atinse de fulgere, in India
Cel putin 32 de persoane au murit atinse de fulgere, in India

Cel putin 32 de persoane, dintre care noua copii, au murit dupa ce au fost atinse de fulgere in ultimele zile, in mai multe regiuni ale Indiei, anunta autoritatile regionale, citate de AFP.

Cel mai batran tata din lume a fost parasit de sotia cu 30 de ani mai tanara
Cel mai batran tata din lume a fost parasit de sotia cu 30 de ani mai tanara

Ramajit Raghav, barbatul a carui poveste a facut inconjurul presei internationale in 2010 pentru ca era cel mai batran tata din lume a fost parasit de sotie la 97 de ani.

Fabrici de copii si utere de inchiriat. Cea mai noua industrie din India atrage mii de femei
Fabrici de copii si utere de inchiriat. Cea mai noua industrie din India atrage mii de femei

India a devenit una dintre cele mai mari piete de mame surogat, industrie care atrage tot mai multe femei.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.