Aleksei Navalnîi a fost arestat pentru 30 de zile. Îi îndeamnă pe ruși să iasă în stradă
Un tribunal rus a dispus luni plasarea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data controversatei sale arestări, duminică, de către serviciul penitenciar rus (FSIN), la sosirea sa la Moscova.
„Aleksei Navalnîi este plasat în detenţie pentru 30 de zile, până la 15 februarie”, a indicat avocatul său Vadim Kobzev pe Twitter.
Imediat după această decizie, o înregistrare video cu opozantul filmată în sala unde a avut loc audierea a fost difuzată pe reţelele de socializare, în care el îi îndeamnă pe ruşi să transfere lupta opoziţiei în stradă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
„Ştiţi, cel mai mult aceşti bandiţi (de la putere) se tem ca oamenii să iasă în stradă (...), aşa că nu vă fie frică, ieşiţi în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi şi chiar pentru viitorul vostru”, afirmă el în videoclipul postat pe social media.
Imediat, unul dintre principalii săi colaboratori, Leonid Volkov, a anunţat pe Twitter că echipele lui Navalnîi „încep pregătirile pentru manifestaţii de amploare în toată ţară la 23 ianuarie”.
Navalnîi a fost reţinut duminică la un punct de control al aeroportului Şeremetievo din Moscova, unde sosise cu un zbor al companiei low cost Pobeda, revenit în Rusia pentru prima oară după ce fusese otrăvit în vară cu agent neurotoxic de tipul Noviciok.
Militant împotriva corupţiei în eşaloanele de vârf ale puterii, Navalnîi (44 de ani) l-a acuzat personal pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa cu o o substanţă de tip militar în august, ceea ce Moscova neagă.
După ce a supravieţuit acestei presupuse otrăviri, el a fost tratat timp de cinci luni în Germania.
Serviciul penitenciar rus (FSIN) l-a dat în căutare generală în decembrie, acuzându-l că a încălcat măsurile de control judiciar mergând să fie tratat în străinătate.
Navalnîi a ironizat plasarea sa în detenţie, rezumând situaţia: „Am încercat să te ucidem, nu ai murit, ne-ai supărat, aşa că te închidem”.
Plasarea în detenţie a opozantului a fost decisă în urma unei audieri rapide luni după-amiază, organizată de urgenţă chiar în incinta secţiei de poliţiei unde a fost dus după reţinerea pe aeroport.
Avocaţilor săi nu li s-a permis să vorbească cu clientul lor şi au avut acces la dosar doar după începerea audierii.
Ignorat pe larg de mass-media naţionale ruse, Aleksei Navalnîi rămâne principala voce a opoziţiei ruse datorită unei audienţe extrem de numeroase pe reţelele de socializare şi a anchetelor sale asupra corupţiei elitelor.
Notorietatea sa rămâne totuşi încă limitată în afara marilor aglomerări urbane, notează AFP.
Navalnîi pregătea o campanie activă în vederea alegerilor legislative preconizate pentru septembrie, pe fondul unei erodări tot mai mari a popularităţii partidului pro-Kremlin, Rusia Unită.
ONU şi ţările occidentale le-au cerut autorităţilor ruse să-l pună imediat în libertate pe opozantul rus, iar unele ţări au cerut chiar instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.