Alegeri parlamentare in Franta. EXIT-POLL: victorie pentru partidul lui Macron, care a obtinut peste 30% din voturi

×
Codul embed a fost copiat

La Republique En Marche se indreapta spre o victorie categorica in primul tur al alegerilor legislative, iar primele exit-poll-uri realizate dupa inchiderea urnelor sugereaza ca formatiunea de centru-stanga a obtinut peste 30% din voturile exprimate.

UPDATE 22:00 Cu 30%, partidul lui Macron va asigura majoritatea de care are nevoie presedintele in urma celui de-al tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala, transmite Reuters.

Insa, exit-poll-urile anticipeaza o lovitura devastatoare pentru socialistii si conservatorii, care incercau sa recupereze sprijinul electoral pierdut dupa victoria inregistrata de Emmanuel Macron in cursa pentru palatul Elysee.

Macron a reusit sa sparga clivajul traditional stanga-dreapta, care a marcat in ultimul secol politica din Hexagon. Primele exit-poll-uri sugereaza ca formatiunea presedintelui francez va obtine peste 30% din voturi in prima runda, un rezultat care ar putea sa se traduca in trei sferturi din pozitiile parlamentare in urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.

La Republique En Marche reflecta dorinta presedintelui pentru un nou tip de politica. Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponentii presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale. Dar, formatiunea de centru-stanga va pune in joc 530 de candidati in alegerile legislative, dintre care cei mai multi nu au detinut niciodata o functie aleasa in Franta. Macron le-a interzis candidatilor La Republique En Marche din a-si angaja membri ai familiei, daca sunt alesi in Adunarea Nationala.

Citește și
Emmanuel Macron
O fosta toreadoare, un geniu al matematicii sau o femeie pilot de vanatoare. Lista lui Macron pentru alegerile parlamentare

De asemenea, toti parlamentarii formatiunii au primit interdictie din a activa drept consultanti in timpul mandatului din Parlament. La Republique En Marche isi va mari rezultatele din primul tur la 32,6% din voturi impreuna cu aliantii de la Modem. Les Republicains au obtinut in schimb 20,9% din voturi, iar 13,1% din sufragii s-au dus spre extrema-dreapta de la Frontul National.

Aceste exit-poll-uri sunt o lovitura grea pentru Marine Le Pen, dupa ce estimarile belgienilor sugerau 17% din voturi pentru Frontul National. In schimb, socialistii si aliatii stangisti au primit in jur de 9% dij voturile exprimate in Hexagon. Elabe estimeaza ca aceste rezultate ar urma sa insemne intre 415 si 445 de parlamentari pentru alianta La Republique En Marche si Modem in urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adundarea Nationala.

Les Republicains vor continua sa reprezinte cea mai mare opozitie, cu 80 pana la 100 de parlamentari, iar extrema-dreapta va avea intre unul si patru reprezentanti in Parlament. In schimb, socialistii si aliatii stangisti se vor multumi cu 30 pana la 40 de pozitii in Adunarea Nationala. Alte exit-poll-uri au sugerat rezultate similare, care dau un mandat extrem de puternic pentru cel mai tanar presedinte din istoria Frantei.

UPDATE 21:00 La Republique En Marche a iesit victorioasa in primul tur al alegerilor legislative, dupa ce formatiunea de centru-stanga a obtinut aproximativ 30% din voturile exprimate in Hexagon, potrivit unor exit-poll-uri prezentate de televiziunea belgiana RTBF.

Les Republicains au reusit sa se claseze pe a doua pozitie, dupa ce au strans 19-20% din voturile exprimate in primul tur al alegerilor, fiind urmati cu 17% din sufragii de catre reprezentantii Frontului National. De asemenea, extrema-stanga a obtinut un punctaj bun si 12% din voturi s-au indreptat spre formatiunea prezidentiabilului Jean-Luc Melenchon, Franta Nesupusa. Asa cum sugerau sondajele, socialistii au incasat o noua lovitura grea, dupa ce au reusit sa stranga doar 7-8% din voturile exprimate in Franta.

Prezenta slaba la urme in primul tur

Ministerul de Interne de la Paris a anuntat ca doar 19,2% dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la ora pranzului (13.00 ora Romaniei), prin comparatie cu cei 21,1% dintre alegatori care votasera pana la aceeasi ora in alegerile parlamentare anterioare, amenintand intr-o oarecare masura sansele unei majoritati decisive pentru La Republique En Marche, relateaza DPA. 

Aceste alegeri legislative, care se desfasoara in doua tururi de scrutin, vor decide daca centristii din La Republique En Marche vor putea sa controleze pentru urmatorii cinci ani Adunarea Nationala si sa aprobe reformele economice si sociale de amploare, care au fost promise din timpul campaniei electorale de catre presedintele Emmanuel Macron.

In lipsa unei majoritati, presedintele se va trezi in situatia de a semna acorduri cu rivalii politici pentru ca ministrii sa treaca de votul de incredere al noului legislativ si pentru a-si trece programul politic prin Adunarea Nationala.

Emmanuel Macron are toate motivele pentru a ramane optimist, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale cu 66% din voturile francezilor si a invins-o categoric pe extremista Marine Le Pen. La Republique En Marche ar putea sa obtina o majoritate de la 360 la 427 de pozitii in Adunarea Nationala.

In mod traditional, alegatorii voteaza in masa pentru formatiunea noului presedinte, tocmai pentru a aduce stabilitate in Hexagon. Pentru Macron, cel mai rau scenariu pare in acest moment putin probabil: daca o alta formatiune castiga majoritatea, atunci el va numi un alt premier si va pierde controlul asupra agendei politice interne din Franta.

Emmanuel si Brigitte Macron au votat cu putin timp inainte de ora pranzului in localitatea Le Touquet.

Sondajele arata un succes pentru formatiunea centrista a presedintelui, care ar urma sa obtina in jur de 30% din voturi in primul tur al alegerilor legislative, ajungand in prima pozitie pentru a-si asigura o majoritate in cel de-al doilea tur pentru Adunarea Nationala.

Sectiile s-au deschis la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei) si se vor inchide in cele mai mari orase la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei).

Peste 50.000 de politisti vor patrula in intreaga tara, care ramane sub stare de urgenta in urma atentatelor care au luat viata a 230 de persoane incepand cu 2015. Intr-un ultim incident, un algerian radicalizat pe cont propriu a atacat cu un ciocan un politist din fata catedralei Notre-Dame. Predecesorii Francois Hollande, Nicolas Sarkozy si Jacques Chirac au castigat majoritati clare in alegerile pentru Adunarea Nationala. Insa, toti predecesorii presedintelui veneau din formatiuni consolidate si cu o structura regionala puternica in Franta. La Republique En Marche reflecta dorinta presedintelui pentru un nou tip de politica.

Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponentii presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale. Dar, formatiunea de centru-stanga va pune in joc 530 de candidati in alegerile legislative, dintre care cei mai multi nu au detinut niciodata o functie aleasa in Franta. Macron le-a interzis candidatilor La Republique En Marche din a-si angaja membri ai familiei, daca sunt alesi in Adunarea Nationala.

De asemenea, toti parlamentarii formatiunii au primit interdictie din a actiona drept consultanti in timpul mandatului din Parlament. Peste 47 de milioane de alegatori sunt eligibili pentru a vota in prima runda a alegerilor legislative, iar Marine Le Pen spera ca parlamentarii Frontului National sa intre in forta in Adunarea Nationala.

Deputatii din Adunarea Nationala sunt alesi prin sistem electoral majoritar uninominal in doua tururi de scrutin, alegerile desfasurandu-se in cele 577 de circumscriptii electorale din Franta. 539 de circumscriptii se afla in Franta metropolitana, 27 sunt in departamente si teritoriile de peste mari si 11 sunt pentru cetatenii francezi care traiesc in strainatate.

Senatorii sunt alesi de catre un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputati, consilieri regionali sau generali, delegatiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din strainatate.

Pentru alegerile legislative din Franta, partidele sunt obligate sa prezinte liste in care femeile reprezinta 50% din numarul total de candidati. Varsta medie a unui candidatului este de 48,5 ani.

Electoratul francez este format din toti cetatenii cu varsta de peste 18 ani, inregistrati la sectiile de votare.

Candidatii trebuie sa castige o majoritate in primul tur (si sprijinul a 25% dintre alegatorii inregistrati) sau o pluralitate in turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidentiale, cand doar primii doi candidati ajung in al doilea tur de scrutin, in alegerile legislative toti candidatii care sunt votati de peste 12,5% dintre alegatorii inregistrati ajung in turul secund.

Turul al doilea al alegerilor parlamentare este programat pentru duminica, 18 iunie.

Partidul presedintelui Macron ar urma sa castige o majoritate uriasa in Parlament

Partidul presedintelui francez, Emmanuel Macron, ar urma sa castige aproape o treime din voturi la primul tur al alegerilor parlamentare, asigurandu-si o majoritate uriasa la cel de-al doilea tur, indica un sondaj difuzat vineri, relateaza agentia Reuters, potrivit News.ro.

Potrivit sondajului Ipsos Sopra Steria, partidul lui Macron — "En Marche!" — ar obtine 31 % din voturi la primul tur. Un sondaj difuzat in urma cu aproape o saptamana indica 29,5 % din voturi pentru partidul presedintelui.

Sondajul arata ca partidul centrist al lui Macron, infiintat in aprilie 2016, ar castiga intre 397 si 427 din cele 577 de locuri in camera inferioara a parlamentului, ceea ce ar fi una dintre cele mai mari majoritati parlamentare din ultimii aproape 50 de ani.

Situata dupa partidul "En Marche!", formatiunea conservatoare "Republicanii" si aliatii sai ar deveni principala forta de opozitie, cu 22 % din voturi la primul tur si intre 95 si 115 de mandate la al doilea tur.

Frontul National (FN, extrema dreapta) ar obtine 17 % din voturi la primul tur, dar nu ar castiga decat cinci din cele 15 locuri la cel de-al doilea tur.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Le Pen l-a sunat cu intarziere pe Macron sa il felicite pentru victoria in alegeri pentru ca nimeni nu avea numarul lui
Le Pen l-a sunat cu intarziere pe Macron sa il felicite pentru victoria in alegeri pentru ca nimeni nu avea numarul lui

Candidata Frontului National la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen, a intarziat sa il sune pe Emmanuel Macron in seara celui de-al doilea tur de scrutin, pentru a-l felicita, deoarece nimeni din partid nu avea numarul lui de telefon.

O fosta toreadoare, un geniu al matematicii sau o femeie pilot de vanatoare. Lista lui Macron pentru alegerile parlamentare
O fosta toreadoare, un geniu al matematicii sau o femeie pilot de vanatoare. Lista lui Macron pentru alegerile parlamentare

La Republique En Marche (REM) a prezentat joi seara o lista cu 428 de candidati pentru alegerile parlamentare din iunie, dintre care peste jumatate sunt reprezentanti ai societatii civile si nu au ocupat niciodata o functie aleasa in Franta.

Noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron, s-a deplasat cu paza si coloana oficiala la frizer. Cum arata noua lui tunsoare
Noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron, s-a deplasat cu paza si coloana oficiala la frizer. Cum arata noua lui tunsoare

La doua zile dupa ce a castigat alegerile prezidentiale in Franta, Emmanuel Macron s-a deplasat cu paza si colona oficiala la frizer.

Prima reactie a lui Emmanuel Macron cu privire la varsta sotiei sale, cu 25 de ani mai mare decat el
Prima reactie a lui Emmanuel Macron cu privire la varsta sotiei sale, cu 25 de ani mai mare decat el

Noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron, spune ca "homofobia" si "misoginismul" sunt de vina pentru ipotezele care circula in spatiul public, conform carora nu ar fi casatorit din dragoste cu sotia sa mai in varsta cu 25 de ani.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.