Alegeri în Israel. Benjamin Netanyahu, pe primul loc în sondajele de la ieșirea de la urne

×
Codul embed a fost copiat

Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a terminat pe primul loc la alegerile parlamentare israeliene desfăşurate marţi.

UPDATE - Totuși, nu există nicio garanţie că îşi va asigura majoritatea de mandate pentru a forma viitorul guvern, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, scriu agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit acestor sondaje realizate de canale de televiziune israeliene, formaţiunea lui Benjamin Netanyahu a câştigat între 31 şi 33 din cele 120 de locuri ale Knessetului (parlamentul), urmată de partidul Yesh Atid (Există un viitor) al centristului Yair Lapid creditat cu 16 până la 18 locuri.

Știrea inițială

Pentru a patra oară în ultimii doi ani, israelienii sunt chemaţi marți la vot să aleagă un nou parlament.

Beniamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al ţării, speră că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID îi va aduce o majoritate stabilă, după ani de paralizie politică fără precedent. Dar Netanyahu rămâne o figură care dezbina acut societatea israeliană.

În vârstă de 71 de ani, Netanyahu candidează sub ameninţarea unor acuzaţii de corupţie, luare de mită şi abuz de încredere. Procesul său ar urma să fie reluat în aprilie. De aproape un an de zile, în fiecare sâmbătă, mii de israelieni strânşi în faţa reşedinţei sale din Ierusalim îi cer demisia.

Netanyahu contracarează orice critici cu sloganul sau „Naţiune vaccinată”.

Potrivit sondajelor, Likud, formaţiunea de dreapta a lui Netanyahu, ar urma să obţină cele mai multe voturi, dar fără a dispune de o majoritate în Knessetul cu 120 de locuri, o situaţie similară cu cea de după cele trei alegeri anterioare.

Aceste alegeri sunt atât de strânse încât unul ori două mandate vor hotărî soarta scrutinului. Asta şi explică de ce Beniamin Netanyhu şi-a făcut campanie şi în comunităţile de arabi israelieni, pe care înainte ori nu le băga în seamă, ori le lua în derâdere.

Ahmad Tibi, membru de etnie arabă al Knesset: „Netanyahu este problema, nu soluţia. El are o ideologie de dreapta. Împănată cu oportunism, e adevărat, dar el rămâne un om de dreapta”.

Dr. Gayil Talshir, profesor universitar de științe politice la Hebrew University: „Noutatea este că, pentru prima dată, dreapta israeliană, alta decât Blocul Likud, a făcut campanie împotriva lui Netanyahu. Prin urmare, dacă e să aibă nevoie de o coaliţie, Netanyahu va avea doar opţiunea extremei-dreapta”.

Pe lângă rivalii de stânga, cel puţin doi contracandidaţi din rândul dreptei israeliene, până de curând aliaţi de nedejde, luptă să pună capăt domniei celui supranumit de susţinători „Regele Bibi”.

 

Citește și...
Israelul revine încet la normalitate, după ce a vaccinat aproape jumătate din populație
Israelul revine încet la normalitate, după ce a vaccinat aproape jumătate din populație

Cu aproape jumătate din populație imunizată anti-COVID, Israelul revine încet la normalitate.

Recomandări
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

Petre Daea: România va consemna în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani
Petre Daea: România va consemna în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

CM 2022 | Franța-Polonia 3-1. Mbappe&Co avansează în sferturi
CM 2022 | Franța-Polonia 3-1. Mbappe&Co avansează în sferturi