ALEGERI in Croatia. Conservatorii au sanse sa revina la putere, pe fondul agravarii problemei migrantilor
Duminica, 8 noiembrie, croatii sunt chemati la urne pentru a alege un nou Parlament.
Alegerile legislative, primele dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in 2013, au loc pe fondul unei crize a migratiei, pe care principalii rivali politici au incercat sa o exploateze, fara sa propuna insa nici o solutie pentru stimularea economiei acestei tarii, potrivit AFP.
Alegerile sunt percepute de catre opozitia conservatoare de dreapta, ca o oportunitate de a reveni la putere, avand in vedere recesiunea care continua din 2009.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Sondajele anunta insa o lupta stransa cu coalitia de centru stanga aflata la putere. Un ultim sondaj realizat pe un esantion de 4.000 de persoane, de catre agentia Ipsos Puls pentru postul de televiziune privat Nova Tv, da un usor avantaj coalitiei de stanga "Croatia creste". Aceasta este creditata cu 60 de locuri, iar tabara conservatoare cu 57 de parlamentari din totalul de 151.
"Coalitia Patriotica" creata in jurul Uniunii Democrate Croate (HDZ), care conform sondajelor a avut un avantaj confortabil dupa victoria candidatului sau, Kolinda Grabar Kitarovic, la alegerile prezidentiale din ianuarie 2015, se afla in actuala confruntarea electorala intr-o pozitie foarte apropiata de coalitia "Croatia creste", dominata de Partidul Social Democrat (SDP) al prim-ministrului in exercitiu Zoran Milanovic.
De situatia in care aceste doua coalitii nu ar putea obtine o majoritate la alegerile de duminica, ar putea beneficia partidele mai mici, acestea fiind plasate intr-o pozitie de factori de decizie.
Ultimele alegeri parlamentare in Croatia au avut loc la 4 decembrie 2011(mandat de 4 ani).
Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor de la aceasta data, coalitia de stanga Kukuriku, formata din Partidul Social Democrat (SDP), Partidul Popular Croat (HNS), Adunarea Democrata din Istria (IDS) si Partidul Pensionarilor (HSU), a castigat alegerile, obtinand majoritatea in parlament cu 80 de mandate din totalul de 151, fapt care i-a permis sa formeze guvernul fara alte partide.
Principalele partide de opozitie sunt: Uniunea Democrata Croata (HDZ), cu 40 de mandate, urmata de Partidul Laburist (HL) si Alianta Democrata Croata din Slavonia si Baranja (HDSSB), fiecare cu sase mandate. Lista Independentului Ivan Grubisic a castigat doua mandate, in timp ce Partidul taranesc Croat (HSS) si Partidul Croat al Drepturilor Dr Ante Starcevic (HSP Dr. Ante Starcevic + HCSP) au castigat fiecare cate un mandat.
Minoritatile nationale sunt reprezentate in parlament. Cea mai numeroasa dintre acestea este minoritatea sarba. Minoritatile romana si vlaha (istroromana) sunt reprezentate de un membru al parlamentului (care reprezinta si alte minoritati), potrivit MAE.