Aflat la Kiev, Blinken promite sprijinul ferm al SUA pentru Ucraina în războiul cu Rusia: „nu sunteţi singuri”
Secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat marţi, la Kiev, că Statele Unite sprijină Ucraina în lupta sa de apărare contra Rusiei invadatoare.
''Am venit în Ucraina cu un mesaj: nu sunteţi singuri. Statele Unite sunt alături de voi încă din prima zi şi vor rămâne alături de voi până când securitatea, suveranitatea şi capacitatea Ucrainei de a-şi alege propriul drum vor fi garantate'', a spus Blinken (foto) într-un discurs rostit în faţa studenţilor la Kiev, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Potrivit demnitarului american, Rusia trebuie să plătească pentru reconstruirea a ceea ce a distrus preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina. ''Lucrăm împreună cu partenerii noştri din G7 pentru a vedea că activele suverane imobilizate ale Rusiei sunt utilizate pentru a remedia pagubele pe care Putin continuă să le cauzeze'', a explicat secretarul de stat al SUA.
El a salutat noua lege ucraineană privind mobilizarea, considerând că este vorba despre o măsură ''dură, dar necesară''.
''Legea dumneavoastră recentă privind mobilizarea a fost o decizie dură, dar necesară. Această decizie vă va permite să vă consolidaţi apărarea şi va furniza armatei dumneavoastră trupe suplimentare pentru a lupta contra unei forţe invadatoare mai numeroase'', a adăugat Antony Blinken.
Problema demobilizării în Ucraina
În luna aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea privind mobilizarea militară, un text legislativ extrem de controversat.
Confruntată cu o penurie de soldaţi voluntari, Ucraina a lucrat timp de câteva luni la acest text. În 11 aprilie, parlamentul de la Kiev a adoptat proiectul de lege, cu 283 de voturi favorabile.
Textul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară, a provocat un scandal ca urmare a eliminării în ultimul moment a unei clauze ce prevedea demobilizarea soldaţilor care au servit 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani. Autorităţile ucrainene au dat asigurări că problema demobilizării va fi reglementată de o lege separată, însă nu a fost fixată o dată nici pentru pregătirea, nici pentru adoptarea sa.
Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii anului trecut şi de inconstanţa ajutorului occidental, încearcă să respingă atacurile ruse în mai multe zone ale frontului din estul şi sudul Ucrainei. În acest scop, ea are nevoie de efective şi muniţii. Recent, Kievul a decis să coboare vârsta celor eligibili pentru mobilizare, de la 27 la 25 de ani.
În paralel, sancţiunile împotriva celor care încearcă să scape de mobilizare vor fi mai dure. De asemenea, textul facilitează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital special.