Aflat de o luna in arest, Sebastian Ghita va fi audiat in 19 mai, la Belgrad, in vederea extradarii in Romania

Sebastian Ghita - 7

Sebastian Ghita va fi audiat in 19 mai, la Belgrad, ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane, anunta agentia Tanjug, citand un anunt facut vineri de Inalta Curte din Belgrad.

Audierea lui Ghita, care va fi adus din inchisoarea districtuala din Belgrad, va fi facuta de un judecator de camera preliminara, in baza Legii cu privire la asistenta juridica internationala in materie penala, scrie news.ro.

Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad, in noaptea de 13 spre 14 aprilie.

Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

In 27 aprilie, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca autoritatile romane au transmis la Belgrad toate documentele pentru extradarea lui Sebastian Ghita.

Citește și
Sebastian Ghita
Documentele pentru extradarea lui Ghita, trimise in Serbia. Dosarul are 475 de pagini si a fost pregatit de 6 traducatori
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Curtea Suprema din Belgrad a prelungit, la solicitarea Romaniei, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extradare in cazul lui Sebastian Ghita. Purtatoarea de cuvant a Curtii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug ca, in cadrul procedurilor preliminare, termenul de detentie poate fi prelungit pana la 40 de zile. In cazul lui Ghita, imediat dupa retinere, au fost formulate doua decizii ale instantelor: una privind retinerea sa pentru o perioada de doua luni si o alta privind retinerea sa pentru 18 zile.

Alexandrescu a cerut audierea lui Ghita, pentru ca a spus intr-o inregistrare ca dosarul "Antena-RCS&RDS" a fost masluit

Avocatul lui Sorin Alexandrescu a cerut, vineri, judecatorilor de la instanta suprema sa fie audiat Sebastian Ghita, prin videoconferinta, pentru ca fostul deputat, arestat in Serbia, ar fi spus, in una dintre inregistrarile difuzate la televiziunea pe care o controleaza, ca dosarul de santaj “Antena - RCS&RDS” a fost masluit si ca are dovezi in acest sens.

Ion Cazacu, avocatul lui Sorin Alexandrescu, le-a spus judecatorilor ca mama sa “a intrat in colaps in urma cu cinci minute” si le-a cerut sa ii permit sa plece de urgenta si sa amane astfel audierea clientului sau. “Declaratia de inculpat a lui Alexandrescu a fost lucrata cu mine. Clientul meu vrea sa dea declarative, dar in prezenta mea”, a spus avocatul, cererea sa fiind admisa de instanta.

Avocatul a mai cerut instantei sa admita audierea lui Sebastian Ghita ca martor, chiar si prin videoconferinta, aratand ca acesta ar putea sa spuna ce stie despre o “masluire” a dosarul “Antena-RCS&RDS”.

“In emisiunea din 2 ianuarie 2017, Ghita a spus ca postul Antena 3 a rezistat sistemului. A spus ca stie multe lucruri, despre care o sa vorbeasca candva, ca dosarul RCS fiind masluit si ca are dovezi in acest sens. Am dori audierea lui Sebastian Ghita, chiar si prin videoconferinta”, si-a motivat avocatul cererea.

Avocatul lui Ioan Bendei a cerut instantei sa respinga audierea lui Sebastian Ghita, sustinand ca aceasta nu este relevanta pentru cauza. Aceeasi solicitare a avut si procurorul DNA, judecatorii urmand sa ia o decizie prin incheierea de sedinta.

Instanta l-a audiat apoi pe fostul sef al ANAF Serban Pop, care a aratat ca a discutat cu Sorin Alexandrescu despre un contract incheiat intre Ioan Bendei, fost administrator al RCS&RDS, si o firma a fostului presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

“La sfarsitul lui ianuarie 2013, mi-au fost prezentate rezultatele unui control, de comisarul-sef adjunct Gabriel Carbunaru. Controlul a fost facut la SC Bodu SRL. Documentele ce mi-au fost prezentate nu erau in forma oficiala. Mi-a cerut parerea cu privire la un contract. Am discutat pe fuga cu Carbunaru. Potrivit punctului meu de vedere, documentatia respectiva era suspecta de a acoperi anumite abateri de la lege si stiu ca urma sa fie sesizata o unitate de parchet. Din cate stiu, DNA a fost sesizata cu referire la aceasta fapta, dar nu stiu cand. Am facut niste sublinieri cu markerul, documentul a ramas la mine”, a spus Pop.

Fostul sef al ANAF a povestit apoi cum a ajuns sa discute cu Sorin Alexandrescu despre acel contract.

“In cadrul unei intalniri cu Alexandrescu, probabil februarie sau martie, m-a intrebat daca in cadrul actiunilor de combatere a evaziunii fiscale avem controale la firmele lui Dumitru Dragomir. Intalnirea a avut loc in biroul sau. Obiectivul urmarit de mine prin vizita facuta lui Alexandrescu era acela de a promova transparenta in activitatea ANAF. M-am mai vazut si cu alti reprezentantii ai mass-media, cu Dan Andronic, Cozmin Gusa, Rares Bogdan”, a spus Pop.

Acesta a raspuns apoi intrebarilor judecatorilor privind intalnirea din biroul lui Alexandrescu.

“Avea asupra sa niste documente, contracte de asociere intre SC Bodu si RCS&RDS. Alexandrescu m-a intrebat daca verificarile Garzii Financiare aveau in vedere aceste aspecte sau altceva. La intrebarea verbala a acestuia, aveam obligatia, conform legii liberului acces la informatiile de interes public, sa-i raspund. Eu nu eram functionar public, nu am dezvaluit secrete fiscal”, le-a spus Serban Pop judecatorilor.

Fostul sef al ANAF a mai spus ca, dupa o saptamana, s-a revazut cu Alexandrescu pentru a confrunta documentele ANAF cu cele pe care le avea fostul director al Antena Group.

“I-am spus sa nu publice ancheta jurnalistica, deoarece ar fi influentat cercetarile noastre. Aveam un interes profesional sa ma intorc pentru a confrunta documentele. Copia de pe contract a ramas pe masa lui Alexandrescu”, a adaugat Pop.

Intrebat de unul dintre judecatorii din complet daca a cerut sprijinul lui Sorin Alexandrescu sau al lui Dan Voiculescu pentru a fi mentinut in functia de presedinte al ANAF, Pop a negat.

“Nu am cerut niciodata sprijinul lui Alexandrescu pentru a fi mentinut in functie. Nu am apelat la el pentru a ajunge la Dan Voiculescu in incercarea de a-mi mentine functia. Relatia mea cu Alexandrescu era una pur profesionala, in limite agreabile”, a spus Pop.

Judecatorul l-a intrebat apoi de ce folosea cand vorbea cu Alexandrescu expresii precum “te pup” sau “draguta”, Serban Pop spunand: “Asa vorbesc eu cu persoanele din mass-media. Cu toti din media vorbesc asa”.

Chestionat in legatura cu un mesaj trimit de pe telefon prin care ii spunea lui Alexandrescu ca “jocul este inchis”, Pop a aratat ca se referea la schimbarea sa din functie, care era iminenta.

“L-am rugat pe Alexandrescu sa intrebe de ce ministrul de Finante Daniel Chitoiu doreste schimbarea mea din functie. Exclud ca o astfel de rugaminte sa aiba in replica vreo obligatie viitoare fata de Alexandrescu. Am mai intrebat despre schimbarea mea de la ANAF pe Cristi Burci si cred ca pe Andronic”, a mai spus Serban Pop.

Instanta a stabilit urmatorul termen pentru 9 iunie, cand vor fi audiati Sorin Alexandrescu si Camelia Voiculescu.

In 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de inchisoare cu executare si pe Camelia Voiculescu la doi ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce Antena 3 si Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestata la instanta suprema, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia au fost trimisi in judecata in 1 octombrie 2013, alaturi de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, si de fostul sef al ANAF Serban Pop.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, in mod repetat si gradual, acte de constrangere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC-RDS, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat. Actele de constrangere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic, dar si prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicat Ioan Bendei.

Anchetatorii sustin ca acest spot publicitar a fost realizat din dispozitia Cameliei Voiculescu si a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, si a fost difuzat in perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecventa de cinci ori pe zi (in total de 401 ori) de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group SA si SC Antena 3 SA.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Sebastian Ghita, aproape sa
Sebastian Ghita, aproape sa "colectioneze" un nou mandat de arestare in lipsa. I-ar fi dat o casa unui fost primar

Fugarul Sebastian Ghita s-ar putea alege marti cu un nou mandat de arestare in lipsa.

Documentele pentru extradarea lui Ghita, trimise in Serbia. Dosarul are 475 de pagini si a fost pregatit de 6 traducatori
Documentele pentru extradarea lui Ghita, trimise in Serbia. Dosarul are 475 de pagini si a fost pregatit de 6 traducatori

 Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat, joi, ca autoritatile romane au transmis miercuri, la Belgrad, la ora 13.30, toate documentele pentru extradarea lui Sebastian Ghita

Perioada de detentie pentru Sebastian Ghita, prelungita in asteptarea documentelor de extradare
Perioada de detentie pentru Sebastian Ghita, prelungita in asteptarea documentelor de extradare

Curtea Suprema din Belgrad a prelungit, la solicitarea Romaniei, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extradare in cazul lui Sebastian Ghita, retinut in 14 aprilie, la Belgrad.

Cristian Rizea: Sebastian Ghita i-a spus proprietarului hotelului din Vaslui ca PRU va plati pentru cazare
Cristian Rizea: Sebastian Ghita i-a spus proprietarului hotelului din Vaslui ca PRU va plati pentru cazare

 Fostul deputat Cristian Rizea a declarat, vineri, ca nu el avea obligatia sa plateasca pentru zilele in care a stat la hotelul din Vaslui, ci PRU, cu care a fost incheiat contractul.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.