Adunarea Generală a ONU. Toți ochii ațintiți asupra lui Trump. Cu cine se întâlnește Iohannis la New York

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 19 Septembrie 2017 09:38
Categorie: Internaţional

La New York începe astăzi Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, marea întâlnire anuală a liderilor lumii.

Cele mai fiebinți subiecte ale momentului, sunt ameninţarea nord-coreeană, războiul din Siria, dar şi schimbarea climatică. Donald Trump va susţine azi primul lui discurs de la tribuna ONU. Iar preşedintele Klaus Iohannis, va lua cuvântul în noaptea de miercuri.

În campanie, Trump a catalogat ONU drept un club unde...oamenilor le place să dea din gură şi a ameninţat că va tăia fondurile americane, care în prezent reprezintă o cincime din bugetul organizaţiei. Între timp, şi-a mai îndulcit poziţia.

Donald Trump: "Sunt sigur că dacă lucrăm împreună pentru promovarea unor reforme cu adevărat îndrăzneţe, ONU va deveni o organizaţie mai puternică, mai eficientă şi o forţă mai puternică care lupta pentru pace şi armonie în lume."

Preşedintele american a declarat luni seară că ONU nu-şi poate atinge potenţialul maxim din cauza birocraţiei şi a managementului deficitar. Noul secretar general, portughezul Antonio Guterres a fost de acord.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Cineva m-a întrebat recent ce mă ţine treaz noaptea. Răspunsul meu a fost simplu: birocraţia."

130 de ţări au semnat luni şi o declaraţie politică despre o reforma care ar trebui să facă ONU mai puţin costisitoare şi birocrată.

Timp de o săptămâna, la New York se vor află 193 de şefi de stat şi de guvern. Pentru Klaus Iohannis este a doua participare la Adunarea Generală a ONU, după ce anul trecut, România a fost reprezentată de premierul de atunci, Dacian Cioloş.

Marți, în prima zi a reuniunii, toţi ochii vor fi ațintiți asupra lui Donald Trump.

Richard Roth, corespondent CNN: "Preşedintele Trump se va adresa întregii lumi pentru prima oară, de la tribuna Adunării Generale. Liderul care a promis foc şi furie dacă Kim Jong-un ameninţă Statele Unite se va afla mai departe ca oricând în viaţă de nord-coreeni. Delegaţia nord-coreeană va sta, în primul rând, la doar şase metri de locul unde îşi va susţine Donald Trump discursul."

Adunarea Generală a ONU înseamnă şi un maraton de întâlniri pentru mai marii planetei. Donald Trump a purtat ieri discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. I-a spus acestuia că a fost atât de încântat de parada militară de la Paris că se gândeşte să organizeze ceva similar la Washington: "Ne gândim să organizăm pe 4 iulie, pe Pennsylvania Avenue o mare paradă care să arate puterea noastră militară. Investim anul această 700 de miliarde de dolari, mai mult că niciodată, în armată. Lucru bun pentru voi, că ne sunteţi prieteni."

Iohannis se întâlnește, la New York, cu omologii din Estonia și Egipt și cu premierul moldovean

 Klaus Iohannis se întâlnește marți, la New York, cu președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajcak, dar și cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, și din Egipt, Abdel Fattah al-Sisi. Șeful statului va participa la dejunul oferit de secretarul general al ONU în onoarea șefilor delegațiilor, la întâlnirea tradițională cu șefii organizațiilor evreiești din SUA, la recepția organizată de UE în onoarea șefilor de delegație și, împreună cu soția sa, Carmen, la recepția oferită oferită de președintele american, Donald Trump, și prima doamnă a SUA.

Discursul lui Trump, cel mai așteptat moment de la Adunarea Generală a ONU
Discursul lui Trump, cel mai așteptat moment de la Adunarea Generală a ONU
VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste in Barcelona
Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat la Barcelona contra procesului intentat liderilor catalani
Un tren cu 700 de pasageri, evacuat. Ce a descoperit într-o toaletă o femeie de serviciu
Universitate prăbușită în Rusia. Oameni prinși sub dărâmături
Trenul de mare viteză al Indiei s-a stricat după prima călătorie. Ce a lovit
Violențe în Albania, unde premierul e acuzat de corupție. Geamuri sparte la Guvern
Actorul Bruno Ganz, care l-a interpretat pe Hitler în "Der Untergang", a murit
muntele everest
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
Avertismentul lui Iohannis, la Munchen: Dragi aliaţi, să avem grijă de Flancul Estic!
Angela Merkel: Maşinile germane nu reprezintă un pericol pentru securitatea SUA
Ministrul german al Sănătăţii cere interzicerea terapiei pentru schimbarea orientării sexuale
Cameră funerară cu o „arhitectură unică”, descoperită în Peru. Cui aparține
Premieră în Biserica Catolică. Pedeapsa primită de un fost cardinal acuzat de abuzuri sexuale