Adunarea Generală a ONU. Toți ochii ațintiți asupra lui Trump. Cu cine se întâlnește Iohannis la New York

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 19 Septembrie 2017 09:38
Categorie: Internaţional

La New York începe astăzi Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, marea întâlnire anuală a liderilor lumii.

Cele mai fiebinți subiecte ale momentului, sunt ameninţarea nord-coreeană, războiul din Siria, dar şi schimbarea climatică. Donald Trump va susţine azi primul lui discurs de la tribuna ONU. Iar preşedintele Klaus Iohannis, va lua cuvântul în noaptea de miercuri.

În campanie, Trump a catalogat ONU drept un club unde...oamenilor le place să dea din gură şi a ameninţat că va tăia fondurile americane, care în prezent reprezintă o cincime din bugetul organizaţiei. Între timp, şi-a mai îndulcit poziţia.

Donald Trump: "Sunt sigur că dacă lucrăm împreună pentru promovarea unor reforme cu adevărat îndrăzneţe, ONU va deveni o organizaţie mai puternică, mai eficientă şi o forţă mai puternică care lupta pentru pace şi armonie în lume."

Preşedintele american a declarat luni seară că ONU nu-şi poate atinge potenţialul maxim din cauza birocraţiei şi a managementului deficitar. Noul secretar general, portughezul Antonio Guterres a fost de acord.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Cineva m-a întrebat recent ce mă ţine treaz noaptea. Răspunsul meu a fost simplu: birocraţia."

130 de ţări au semnat luni şi o declaraţie politică despre o reforma care ar trebui să facă ONU mai puţin costisitoare şi birocrată.

Timp de o săptămâna, la New York se vor află 193 de şefi de stat şi de guvern. Pentru Klaus Iohannis este a doua participare la Adunarea Generală a ONU, după ce anul trecut, România a fost reprezentată de premierul de atunci, Dacian Cioloş.

Marți, în prima zi a reuniunii, toţi ochii vor fi ațintiți asupra lui Donald Trump.

Richard Roth, corespondent CNN: "Preşedintele Trump se va adresa întregii lumi pentru prima oară, de la tribuna Adunării Generale. Liderul care a promis foc şi furie dacă Kim Jong-un ameninţă Statele Unite se va afla mai departe ca oricând în viaţă de nord-coreeni. Delegaţia nord-coreeană va sta, în primul rând, la doar şase metri de locul unde îşi va susţine Donald Trump discursul."

Adunarea Generală a ONU înseamnă şi un maraton de întâlniri pentru mai marii planetei. Donald Trump a purtat ieri discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. I-a spus acestuia că a fost atât de încântat de parada militară de la Paris că se gândeşte să organizeze ceva similar la Washington: "Ne gândim să organizăm pe 4 iulie, pe Pennsylvania Avenue o mare paradă care să arate puterea noastră militară. Investim anul această 700 de miliarde de dolari, mai mult că niciodată, în armată. Lucru bun pentru voi, că ne sunteţi prieteni."

Iohannis se întâlnește, la New York, cu omologii din Estonia și Egipt și cu premierul moldovean

 Klaus Iohannis se întâlnește marți, la New York, cu președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajcak, dar și cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, și din Egipt, Abdel Fattah al-Sisi. Șeful statului va participa la dejunul oferit de secretarul general al ONU în onoarea șefilor delegațiilor, la întâlnirea tradițională cu șefii organizațiilor evreiești din SUA, la recepția organizată de UE în onoarea șefilor de delegație și, împreună cu soția sa, Carmen, la recepția oferită oferită de președintele american, Donald Trump, și prima doamnă a SUA.

Discursul lui Trump, cel mai așteptat moment de la Adunarea Generală a ONU
Discursul lui Trump, cel mai așteptat moment de la Adunarea Generală a ONU
VIDEO PROTVPLUS.RO
avioane americane F-22
Kremlinul acuză SUA că transformă UE într-un "vasal". "Zilnic le spun cine e şeful"
Demisii în Guvernul britanic, după ce a fost aprobat proiectul de acord pentru Brexit
56 de morţi şi 130 de dispăruţi în incendiile din California. Mulţi au ars de vii în maşini
Saudiții au prezentat derularea asasinatului lui Jamal Khashoggi. Cer pedeapsa cu moartea a 5 oficiali
Vladimir Putin ar fi fost pus să treacă prin detectorul de metale la summitul ASEAN
Chiloții unei adolescente, prezentați la un proces de viol: Uitați cum a fost îmbrăcată!
Facebook
Facebook ar fi purtat o campanie de discreditare a criticilor, asociindu-i cu George Soros
Un român din Irlanda, acuzat de pedofilie, e confruntat LIVE pe Facebook. Ce i-a făcut unei minore
Primii migranţi din America Centrală au ajuns la frontiera SUA. Măsurile luate de americani
Guvernul britanic se confruntă cu primele demisii după aprobarea proiectului de Brexit
Ministrul pentru securitate cibernetică ce nu a folosit niciodată un calculator
Dezvăluiri din procesul lui "El Chapo". Câtă cocaină au confiscat americanii de la cartelul Sinaloa