Discursul lui Trump, cel mai așteptat moment de la Adunarea Generală a ONU


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 18 Septembrie 2017 18:20
Categorie: Stiri externe

La New York, începe marți Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, marea întâlnire anuală a liderilor lumii.

Cele mai fierbinți subiecte ale momentului, printre care ameninţarea nord-coreeană şi Siria, dar şi schimbarea climatică, se vor află în centrul dezbaterilor. Discursul preşedintelui Klaus Iohannis este programat miercuri noapte.

Timp de o săptămâna, la New York se vor afla 193 de şefi de stat şi de guvern. Pentru Klaus Iohannis, este a doua participare la Adunarea Generală a ONU, după ce anul trecut România a fost reprezentată de premierul de atunci, Dacian Cioloş.

Unul dintre cele mai aşteptate momente este discursul noului preşedinte american, Donald Trump, care nu e un fan la organizaţiei. După alegeri, el a catalogat ONU drept un club unde oamenilor le place să dea din gură şi a ameninţat că va tăia fondurile americane, care în prezent reprezintă o cincime din bugetul organizaţiei. Şi-a mai îndulcit poziţia între timp.

Donald Trump, preşedintele SUA: "De multă vreme sunt de părere că ONU are rezultate sub aşteptări, dar are un potenţial uriaş."

De altfel, 130 de ţări au semnat luni o declaraţie politică despre o reforma care ar trebui să facă ONU mai puţin costisitoare şi birocrată.

Richard Roth, corespondent CNN: "Preşedintele Trump se va adresa întregii lumi pentru prima oară de aici, de la tribună Adunării Generale. Liderul care a promis foc şi furie dacă Kim Jong-un ameninţă Statele Unite se va află mai departe că oricând în viaţă de nord-coreeni. Delegaţia nord-coreeană va sta în primul rând, la doar şase metri de locul unde îşi va susţine Donald Trump discursul."

De urmărit este şi discursul noului preşedinte francez Emmanuel Macron, despre care analiştii cred că va fi inevitabil comparat cu cel al lui Trump. Este, de asemenea, prima Adunare Generală ONU condusă de noul secretar general, portughezul Antonio Guterres.

VIDEO PROTVPLUS.RO