Adunarea generala a ONU a reusit sa adopte o rezolutie care condamna represiunile din Siria


Ultimul update: Marti 01 Mai 2012 00:51
Data publicarii: Vineri 17 Februarie 2012 08:15
Categorie: Stiri externe
ONU

Adunarea generala a ONU a adoptat joi in majoritate si in pofida opozitiei Chinei si Rusiei o rezolutie care condamna represiunile din Siria.

Acest lucru s-a intamplat la scurt timp dupa blocarea unui text similar in Consiliul de Securitate de catre Rusia si China.

Rezolutia adoptata cu 137 de voturi pentru, 12 impotriva si 17 abtineri cere guvernului sirian sa puna capat atacurilor impotriva populatiei civile, sustine eforturile Ligii arabe de a asigura o tranzitie democratica in Damasc si recomanda numirea unui trimis special al ONU pentru Siria.

Alaturi de Moscova si Beijing, Cuba, Iran, Venezuela si Coreea de Nord, printre altii, au votat impotriva acestui text. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, nu exista drept de veto in Adunare.

Depunerea acestei rezolutii a fost sustinuta de peste 70 de tari din cele 193 care alcatuiesc Adunarea, printre care numeroase state occidentale si arabe care vizeaza accentuarea izolarii regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Textul are un rol in principal simbolic, Adunarea generala fiind un organ consultativ.

Consiliul de Securitate, care nu s-a exprimat inca de la inceputul crizei din Siria in martie 2011, a fost blocat pentru a doua oara la 4 februarie prin dublul veto rus si chinez. Rezolutia adoptata joi este similara cu textul blocat in Consiliu.

Adunarea a adoptat la 19 decembrie o rezolutie precedenta denuntand situatia drepturilor omului in Siria (133 pentru, 11 impotriva, 43 de abtineri printre care Rusia si China), insa textul adoptat joi are un continut cu caracter politic pronuntat.

William Hague considera ca rezolutia ONU este un avertisment "fara echivoc" pentru regimul sirian

Ministrul britanic al Afacerilor Externe William Hague a numit joi rezolutia adoptata de Adunarea generala a Natiunilor Unite care condamna represiunile din Siria ca fiind un avertisment "fara echivoc" pentru regimul de la Damasc, relateaza AFP. "Mesajul este fara echivoc. Violenta trebuie sa inceteze imediat", a declarat Hague intr-un comunicat.

"Presedintele (sirian Bashar) al-Assad si regimul sirian trebuie sa se supuna apelului comunitatii internationale si sa permita o tranzitie politica pasnica pentru a rezolva criza", apreciaza liderul diplomatiei britanice.

O celula de criza privind situatia din Siria a fost creata in cadrul MAE

"Avand in vedere deteriorarea situatiei de securitate din Siria, la nivelul MAE, a fost creata o celula de criza. Aceasta va fi coordonata de directorul politic al MAE. Activitatea celulei de criza va consta in gestionarea aspectelor care decurg din evolutia situatiei politice si de securitate din Siria, inclusiv in ceea ce priveste situatia cetatenilor romani, coordonarea mecanismului de consultare inter-institutionala, precum si cu partenerii externi", precizeaza MAE.

Aceasta structura va asigura si coordonarea celulei de interventie pe linie consulara, infiintata la nivelul Departamentului Consular, unde functioneaza o linie telefonica dedicata, +40.21.319.21.37, la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza si cu aceasta ocazie recomandarea adresata cetatenilor romani de a evita calatoriile in aceasta tara, iar celor care se afla deja pe teritoriul sirian, sa-l paraseasca cat mai curand posibil prin mijloacele comerciale de transport inca operationale (aeriene, navale si terestre).

Ministerul Afacerilor Externe solicita cetatenilor romani prezenti pe teritoriul Siriei sa contacteze Ambasada Romaniei la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si inregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman.

ONU Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Romancele venite din Siria povestesc cum au fugit din Homs:
Romancele venite din Siria povestesc cum au fugit din Homs: "Sunt tancuri la fiecare colt de strada"
Rusia si China au salvat, deocamdata, regimul lui al-Assad din Siria. I-au tinut partea la ONU
Rusia si China au salvat, deocamdata, regimul lui al-Assad din Siria. I-au tinut partea la ONU
Incidente violente la ambasadele Siriei din Kuwait, Grecia, Egipt si Arabia Saudita
Incidente violente la ambasadele Siriei din Kuwait, Grecia, Egipt si Arabia Saudita
VIDEO PROTVPLUS.RO
Emiliano Sala
Britanic arestat în ancheta morții lui Emiliano Sala. De ce este acuzat
Seulul trimite 50.000 tone de orez în Coreea de Nord pentru a înfrunta penuria alimentară
SUA prezintă dovezi că Iranul este răspunzător de atacurile din Golful Oman
Motivul pentru care un bărbat a drogat o veveriță cu metamfetamină. VIDEO
Cum se simte Angela Merkel după ce a fost surprinsă tremurând incontrolabil
Moarte în paradis. Un alt turist a murit după o vacanță în Republica Dominicană
Erdogan la un miting electoral
Erdogan crede că fostul preşedinte al Egiptului a fost ucis. "A stat chircit 20 de minute"
Tribunalul UE: Cele trei dungi paralele nu reprezintă o marcă înregistrată a Adidas
Momentul în care mai mulți bărbați se iau la bătaie cu bâtele, la metroul din Moscova
Cazul Khashoggi. ONU: dovezile arată că în spatele crimei s-ar afla prințul bin Salman
Doborârea cursei aeriene MH17. Patru suspecți vor fi inculpați pentru crimă
Kremlinul pregăteşte o nouă strategie de război şi testează "arme laser supersonice"