Adolescentul care a declansat razboiul din Siria a fost gasit la Viena de un jurnalist. Povestea baiatului cu graffiti
Naief Abazid, adolescentul sirian al carui caz a declansat explozia de manie a conationalilor impotriva regimului lui al-Assad in 2011, transformata in razboiul soldat pana acum cu peste 310.000 de victime, traieste in prezent in Austria.
Cotidianul canadian The Globe and Mail l-a identificat la Viena, dupa o ancheta de sase luni si care relateaza istoria celui care a creat un adevarat "moment Sarajevo' pentru poporul sau, similar celui care dusese la izbucnirea Primului Razboi Mondial, potrivit Le Point.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2011, Naief Abazid avea 14 ani. In plina Primavara araba, in 16 februarie, acest adolescent scria cu un spray 'Este randul Dvs., Dr Bashar al-Assad' pe zidul unei scoli din orasul sau, Deraa, situat in sud-vestul Siriei.
"Eram un copil, nu stiam ceea ce faceam", explica el ziaristului Mark MacKinnon de la The Globe and Mail.
"Am realizat ca este ceva serios abia in momentul in care am ajuns in inchisoare.'
De fapt, a doua zi dupa ce se exprimase astfel printr-un graffiti, Naief Abazid a fost arestat de serviciile secrete siriene si torturat. Alti 22 de baieti din orasul sau i-au impartasit soarta.
Dupa mai multe saptamani in care nu aveau vesti despre copiii lor, locuitorii din Deraa au organizat un mars de protest pentru a cere eliberarea lor. Politia a deschis focul asupra manifestantilor si doi dintre ei au fost ucisi.
"Primii martiri ai Primaverii siriene', scrie Globe and Mail.
In 23 martie, adolescentii sunt eliberati, "gratiati' de Bashar al-Assad. La intoarcerea in familiile lor, ei sunt celebrati ca eroi. Dar mania localnicilor din Deraa are ecou si manifestatiile se multiplica in toata tara. La 1 aprilie 2011, manifestantii din Deraa sunt din nou pe strazi. Este inceputul razboiului civil.
In primul an de razboi, Naief Abazid ramane in Deraa cu familia sa, fara sa puna mana vreodata pe alte arme decat pe spray-ul sau. Dupa ce este ranit la un brat de un glont, el este trimis la un spital in Iordania. Petrece doi ani in tabere pentru refugiati iordaniene impreuna cu familia sa inainte de a se intoarce in Siria in 2014.
Imaginea orasului sau 'distrus in intregime' ramane o amintire "oribila'. Timp de sapte luni, el si familia lui traiesc in teroare, sub bombele regimului Bashar al-Assad.
La jumatatea lunii septembrie 2015, ei asista la declaratia Angelei Merkel care anunta ca Germania ii va primi pe refugiatii sirieni care vor sosi la frontierele sale.
Naief, insotit de fratele sau si de unul dintre veri, incep un periplu indelungat si costisitor.
'Nu mai aveam un viitor in Deraa', explica el. 'Acolo nu existau decat doua optiuni: sa fii ucis sau sa devii o persoana fara adapost.'
Baietii ajung mai intai in Turcia, dupa ce strabat teritoriile controlate de jihadistii Statului Islamic, apoi platesc un pret fabulos unor calauze pentru a se putea imbarca pe una dintre navele traficantilor, ajung in Grecia, iar apoi in Macedonia.
Traverseaza Serbia si Ungaria, sosind in cele din urma in Austria, la Viena, unde Naief se afla si in prezent, incercand de peste un an sa-si faca un loc departe de tara sa de origine.