Acordul de guvernanta fiscala incheiat la summit-ul UE ar putea fi blocat de alegerile din Franta

Ultima actualizare: 29-10-2012 08:03
Francois Hollande

Campania electorala din Franta ar putea bloca programul de guvernanta fiscala convenit de liderii UE la summit-ul de la Bruxelles. Avertismentul a fost lansat de catre ministrul francez al bugetului, Valerie Pecresse.

El este de parere ca adversarii presedintelui Nicolas Sarkozy ar putea intarzia legislatia necesara.

"Viteza este vitala pentru a restaura increderea. Franta trebuie sa dea un exemplu. A fost la originile acestui tratat alaturi de Germania si ar fi paradoxal daca acordul ar fi blocat timp de trei luni din cauza alegerilor prezidentiale. Lansez un apel la unitate nationala", a comentat Pecresse la postul de radio Europe 1.

Francois Hollande, principalul adversar al lui Sarkozy in alegerile din aprilie si mai, se opune propunerii presedintelui de a introduce in constituitie necesitatea unui buget echilibrat, asa-numita "regula de aur". Hollande, reprezentant al Partidului Socialist, a declarat la randul sau, in urma afirmatiilor lui Pecresse, ca va renegocia acordul incheiat la summit-ul UE daca va castiga presedintia.

Statele UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri la Bruxelles sa incheie un nou tratat pentru consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice. Potrivit acordului, echilibrarea bugetului trebuie introdusa in constitutia fiecarui stat care va participa la noul tratat. Guvernele vor trebui sa implementeze legislatia necesara, dupa ratificarea de catre parlamente.

Fara sprijinul socialistilor, guvernul Sarkozy nu dispune de majoritatea calificata de doua treimi necesara pentru modificarea constitutiei. Alegerile prezidentiale din Franta vor avea loc anul viitor in doua tururi de scrutin, la finele lunii aprilie si inceputul lunii mai.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO