A fost publicat raportul despre Putin la care lucra Boris Nemtov inainte de a fi asasinat. "Minciuni laşe si ipocrite"

Ultima actualizare: 15-05-2015 07:14
Vladimir Putin cu steagul Rusiei

Opozantii presedintelui Putin au dat publicitatii marti raportul privind rolul Rusiei in interventia din Ucraina, realizat pe baza anchetelor lui Boris Nemtov

Apropiatii opozantului rus Boris Nemtov, asasinat in luna februarie in plin centrul Moscovei, au prezentat marti un raport cu 'probe exhaustive' privind interventia militara a Rusiei in Ucraina, stabilita plecand de la marturiile soldatilor sau ale rudelor lor, lucru negat cu fermitate de Kremlin, potrivit AFP.

Intr-un raport de 64 de pagini, intitulat 'Putin. Razboiul', redactat pe baza anchetelor realizate de Boris Nemtov inainte de a fi ucis, sunt prezentate 'dovezi exhaustive' si dezvaluiri ale 'unor martori-cheie' privind ingerinta Rusiei in conflictul dintre separatistii prorusi si fortele Kievului prooccidental in estul Ucrainei, a indicat opozantul Ilia Iasin, copresedintele partidului RPR-Parnas (liberal) al lui Nemtov.

Raportul poate fi citit integral aici (in limba rusa)

Potrivit lui Iasin, care a prezentat raportul in fata presei, trupele ruse au trecut pentru prima data 'in masa' frontiera ucraineana in august 2014, asigurand reusita contraofensivei rebelilor la Ilovaisk si pe frontul de la sud de Donetk.

Alte trupe au fost trimise ulterior in ianuarie si februarie pentru a-l determina pe presedintele ucrainean Petro Porosenko sa se aseze la masa negocierilor de la Minsk si in timpul luptelor pentru orasul strategic Debaltevo, potrivit acestuia.

'Toate succesele militare cheie ale separatistilor au fost realizate de unitati ale armatei ruse', a afirmat Iasin, care recunoaste totusi ca toate elementele raportului au fost colectate in Rusia, fara o investigatie la fata locului, in Ucraina.

'Nici Putin, nici generalii sai nu au curajul sa recunoasca agresiunea militara impotriva Ucrainei. Minciuni lase si ipocrite sunt prezentate ca mare intelepciune politica', a afirmat el.

Potrivit estimarilor raportului postum al lui Nemtov, cel putin 150 de soldati rusi au fost ucisi din august si pana la sfarsitul lui decembrie 2014 si inca 70 in lunile ianuarie si februarie din 2015.

Elementele adunate de Boris Nemtov provin din 'surse deschise', din 'surse anonime de la Moscova' si din marturiile familiilor soldatilor cazuti in Ucraina, care l-au contactat in incercarea de a obtine compensatiile financiare promise de autoritati.

Cele mai multe dintre probele prezentate de apropiatii opozantului asasinat au fost deja dezvaluite de presa rusa si straina in lunile precedente.

Bisaptamanalul de opozitie Novaia Gazeta a publicat in luna martie un interviu cu un tanar soldat rus care afirma ca unitatea sa de tancuri a fost desfasurata in Ucraina.

Media ruse au cerut in august 'adevarul' asupra prezentei militare ruse in Ucraina, dupa ce au fost raportate o serie de inhumari ale unor soldati in Rusia, morti in conditii necunoscute. In acea perioada, zece parasutisti rusi au fost capturati in estul Ucrainei de fortele ucrainene. Presedintele rus Vladimir Putin a explicat ca acestia 's-au pierdut' pur si simplu.

In acest raport, Nemtov incercase sa faca estimari si in ceea ce priveste pierderile inregistrate de bugetul de stat al Rusiei ca urmare a situatiei din Ucraina. Actiunile militare din estul Ucrainei au costat bugetul rus aproximativ 53 miliarde de ruble (circa 930 de milioane de euro), potrivit estimarilor facute de economistul Serghei Aleksasenko, citat de newsru.com.

In plus, se spune in raport, pentru intretinerea refugiatilor din regiunile Donetk si Lugansk, Rusia a cheltuit din iulie anul trecut circa 80 miliarde de ruble (1,4 miliarde de euro), conform aceleiasi publicatii.

Kremlinul a refuzat sa comenteze cu privire la acest raport prezentat marti de apropiati ai opozantului Boris Nemtov.

'Nu am citit acest raport si, prin urmare, nu pot spune nimic', a reactionat laconic Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO