Mister elucidat după o descoperire uriașă, în Israel. O propoziție veche de 3.700 de ani a fost decodată
La câțiva ani după ce un pieptene pentru păduchi a fost descoperit, arheologii au reușit să decodeze cea mai veche propoziție scrisă în primul alfabet al omenirii.
„Fie ca acest dinte să îndepărteze păduchii părului și ai bărbii”, scrie pe un pieptene pentru păduchi, dezgropat în Lachish, un oraș israelian.
Pieptenele sugerează că oamenii au suportat păduchii timp de mii de ani și că nici cei mai bogați nu au fost scutiți de infestări, potrivit The Guardian.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Inscripția este foarte umană”, a spus profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a ajutat la conducerea săpăturilor din Lachish.
„Ai un pieptene și pe pieptene ai dorința de a distruge păduchii de pe păr și barbă. În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente și otrăvuri moderne. În trecut, ei nu aveau așa ceva”, a continuat acesta.
Pieptenele, care măsoară 3,5 cm pe 2,5 cm, a fost descoperit în 2017, dar gravurile superficiale de la suprafață au fost observate abia în decembrie 2021. Analiza lor a confirmat că scrierea este canaanită, cel mai vechi alfabet, inventat cu aproximativ 3.800 de ani în urmă.
Inscripția folosește alfabetul canaanit, considerat cel mai vechi din lume și precursorul celui latin, utilizat astăzi în multe alte limbi europene, inclusiv în română.
Cercetătorii cred că pieptenele a fost făcut în jurul anului 1.700 î.Hr, însă nu au putut stabili anul exact. Deși este uzat și și-a pierdut dinții, cioturile rămase indică faptul că a avut șase dinți distanțați pentru a descurca părul pe o parte și 14 dinți apropiați pentru a îndepărta păduchii și ouăle lor pe cealaltă parte.