A fi sau a nu fi in UE? Cand ar putea fi organizat referendumul care va marca un moment istoric pentru Marea Britanie
Va ramane ori nu Marea Britanie parte din Uniunea Europeana? Tara va organiza un referendum in aceasta privinta, cel mai probabil vara viitoare.
Premierul Cameron si-a petrecut ultimele luni incercand sa renegocieze rolul tarii sale in blocul comunitar, iar acum incearca sa le "vanda" compatriotilor sai "favorurile" obtinute din partea Bruxelles-ului.
Pe 6 iunie 1975, la numai 2 ani dupa aderare, britanicii erau deja intrebati daca vor sau nu sa mai faca parte din Uniunea Europeana. 67% dintre ei au votat atunci favorabil. 40 de ani mai tarziu, conservatorii lui David Cameron ramaneau la putere si datorita promisiunii ca vor organiza un nou referendum privind apartenenta regatului la UE.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Dupa negocieri asidue, David Cameron sustine ca a obtinut concesii semnificative care sa faca ramanerea in blocul comunitar convenabila pentru insulari.
"Vom ramane membru cu drepturi depline in chestiunile care ne convin, dar nu vom adopta niciodata moneda unica, nu e buna pentru noi. Nu vom face parte niciodata din spatiul Schengen, vrem sa ne pastram granitele. Nu vom fi de acord niciodata cu inglobarea intr-o armata europeana. Cred ca vom putea spune ca luam ce e mai bun din ambele sisteme: cel al uniunii si cel britanic.” a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron.
Masurile din domeniul protectiei sociale reprezinta una dintre mizele esentiale al tratativelor.
"Am obtinut ce-am cerut, adica imigrantii care ajung la noi sa nu poata avea acces instantaneu la sistemul nostru de protectie sociala." a adaugat David Cameron.
Bruxellesul a acceptat ca "in cazul unui aflux exceptional de muncitori din alte state membre, britanicii sa le poata refuza acestora accesul la ajutoare sociale pe o perioada de maximum 4 ani". De asemenea:
“Daca vin sa munceasca la noi cetateni din alte state europene, care isi lasa insa familiile in tarile lor, noi le platim alocatii pentru copii la nivelul celor din Marea Britanie, desi acei copi traiesc in tari cu un nivel de trai cu totul diferit. Asa ca in document am propus sa acordam alocatii la nivelul tarii in care traiesc acei copii". a spus prim-ministrul.
In conditiile in care decidentii europeni trebuie acum sa convinga restul statelor membre, destule ostile, sa accepte compromisul, la Londra euroscepticii considera asa-numitele favoruri "apa de ploaie".