Dacian Ciolos, primele declaratii de la Consiliul European. "Romania e solidara, dar in anumite conditii"

18-12-2015 14:50

dacian ciolos

Prezent la Bruxelles, premierul Romaniei a vorbit despre rolul pe care il va juca tara noastra in marile probleme ale UE – in primul rand cea a imigratiei.

Sinteza declaratiilor premierului Dacian Ciolos:

Referitor la migratie, nu au fost decizii fundamentale, mai degraba discutii privind stadiul in care ne aflam cu relocarile care au fost deja decise. Au fost discutate masuri privind tratarea chestiunii migratiei la sursa si indentificarea unor solutii. S-a discutat despre intarirea controlului la frontierele UE, inclusiv prin crearea unei noi structuri, care sa intareasca Frontex. Pana in vara anului viitor va trebui sa avem o decizie.

S-a discutat si de acordul cu Turcia, care e unul esential. Ca sa fie eficient, trebuie sa vedem ca fluxul necontrolat care vine din Turcia este controlat. Inca se mai inregistreaza 4.000 de plecari pe zi din Turcia

Am asigurat ca Romania este parte a solutiei, e solidara, dar solidaritatea aceasta vine in anumite conditii: in primul rand, UE sa poata controla fluxul migratoriu.

Am discutat despre relatia cu Marea Britanie cu premierul David Cameron. A reiesit ca toti dorim ca Marea Britanie sa ramana in UE.

Vrem sa ne asiguram ca spatiul Schengen ramane o realitate, masurile de control sa fie temporare. Romania ramane interesata de un spatiu Schengen care sa fie functional.

Nu vrem sa fie puse bariere noi in zona euro, fiindca dorim sa aderam la zona euro.

Subiectul cel mai dezbatut a fost cel legat de libera circulatie in UE a lucratorilor si de drepturile lor sociale. Suntem dispusi sa cautam o solutie convenabila si Marii Britanii.

Am subliniat ca e importanta intarirea uniunii economice si monetare, dar acest lucru trebuie sa tina cont si de perspectiva statelor care nu sunt inca membre ale zonei euro.

Romania e unul din statele UE cu o crestere economica constanta, masurile luate in Uniune ar trebui sa puna in valoare aceasta crestere, nu sa o afecteze.

S-a discutat mult despre uniunea energetica, care ar trebui sa nu se concentreze doar asupra unor regiuni.  

Angajamentele privind incalzirea globala luate la Paris trebuie puse in practica cat mai repede.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO