9.000 de spanioli, evacuati din cauza incendiului din cimitirul ilegal de cauciucuri uzate. Anuntul facut de autoritati

14-05-2016 08:29

Este stare de alerta si la sud de Madrid. Un incendiu a inghitit un cimitir ilegal de cauciucuri uzate si a trimis in aer un urias nor toxic. Aproape 9 mii de spanioli, care locuiau intr-un cartier situat in apropiere, au fost evacuati.

Incendiul a izbucnit in noaptea de joi spre vineri, in cimitirul de cauciucuri din localitatea Sesena si s-a propagat cu o viteza incredibila. Pana vineri seara inghitise 70% din cele 11 hectare pe care se aflau in jur de cinci milioane de pneuri uzate.

Un nor gros de fum, incarcat cu substante periculoase, s-a ridicat la 1.600 de metri in aer, putand fi zarit din capitala Madrid, situata la 35 de kilometri distanta.

Initial, localnicii au fost sfatuiti sa tina usile si geamurile inchis, iar in cateva scoli, aflate aproape de locul incendiului, cursurile au fost suspendate.

Autoritatile au fost anuntate ca, in cursul noptii, vantul isi va schimba directia si va imprastia noxe la sol. Vineri insa, cand a fost emis ordinul de evacuare, multi dintre cei care locuiesc intr-un cartier rezidential de langa locul dezastrului isi parasisera deja locuintele.

10 echipaje de pompieri, ajutate din aer de elicoptere, s-au luptat intreaga zi cu flacarile.

Terenul pe care au fost depozitate cauciurile uzate apartine unei companii ce produce pneuri si care a fost amendata in mai multe randuri pentru incalcarea normelor de mediu.

Depozitul a fost declarat ilegal în anul 2003, dar proprietarul si-a continuat netulburat activitatea. Sase ani mai tarziu, a fost condamnat la inchisoare, dar, inainte sa fie inchis, a disparut, iar in prezent este dat in urmarire generala.


VIDEO PROTVPLUS.RO