75% din populatia zonei euro este chemata la urne in urmatorul an. Suita liderilor occidentali, de nerecunoscut
Italianul Matteo Renzi nu si-a terminat ziua de luni cum planuise dimineata.
Cand s-a dus seara la palatul prezidential sa-si prezinte oficial demisia, Sergio Mattarella l-a rugat sa mai ramana in fruntea guvernului pana cand va fi adoptat in Parlament bugetul pentru 2017.
Ceea ce nu face decat sa amane inevitabilul. Intr-un interval de timp foarte scurt, suita liderilor occidentali a devenit aproape de nerecunoscut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu mai putin de 18 luni in urma, la summitul G7 din Germania, poza de familie ii reunea pe sefii de stat ori de guvern ai celor mai puternice tari ale lumii.
Intre timp, premierul canadian Stephan Harper a pierdut alegerile, David Cameron si-a dat demisia, dupa ce Regatul a votat iesirea din Uniunea Europeana, Donald Trump a castigat alegerile punand mostenirea administratiei Obama sub semnul intrebarii, Francois Hollande si-a recunoscut esecul renuntand sa candideze pentru al doilea mandat, iar Matteo Renzi si-a prezentat demisia dupa ce reforma constitutionala a fost respinsa usturator de italieni.
Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului: "Vrem sa parasim zona euro, sa recapatam controlul in domenii precum moneda nationala, granitele, agricultura, comertul, pescuitul. Nu concepem compromisuri pe aceste teme."
Intai Farage, apoi Trump au reusit inimaginabilul: in fruntea unui val de populism au triumfat la urne.
Nic Robertson: "Cum s-a ajuns aici si ce-ar putea urma? Dupa criza financiara din 2008 s-au tot cumulat furia impotriva sistemului pe teme precum imigratia si economia. Trump s-a folosit de succesul campaniei eurofobe a lui Nigel Farage ca sa-si oxigeneze propria campanie prezidentiala. Combinate, victoriile celor doi pot da nastere unei reactii in lant si sa arunce in aer Uniunea celor 28 de state europene, tot mai fragila."
In decurs de 12 luni, 75% din populatia zonei euro este chemata la urne. Populismul este supus testului suprem.
Dupa scorul alarmant reusit in Austria de Norbert Hofer, de extrema dreapta, infrangerea usturatoare suferita de premierul italian Matteo Renzi, toti ochii sunt atintiti asupra Frantei. In 2012, Marine le Pen a obtinut 18 procente. Se anticipeaza ca la alegerile prezidentiale din primavara viitoare va castiga primul tur de scrutin.
Liderul Frontului National din Franta spune deschis ca victoria lui Trump energizeaza mesajul ei populist. Si nu ascunde ca, daca va castiga scrutinul din primavara, va scoate Franta din Uniunea Europeana, o lovitura probabil fatala pentru forul comunitar.
Cat priveste Germania, chiar daca Angela Merkel are mari sanse sa castige inca un mandat de cancelar, popularitatea ei a scazut de la 67 la 45% in ultimul an.