Cine este "sobolanul ascuns" din spatele celui mai mare atac cibernetic din istorie
Expertii in securitate au descoperit cea mai mare serie de atacuri cibernetice de pana in prezent. Atacurile implica infiltrarea mai multor retele de hackeri in dosarele secrete ale 72 de organizatii internationale, inclusiv Organizatia Natiunilor Unite.
Compania de securitate online McAfee, care a descoperit intruziunile, a declarat ca in spatele atacurilor “este un actor statal" refuzand sa-l numeasca. Un expert de securitate spune ca dovezile indica spre China, potrivit The Telegraph.
Lista celor atacati este una foarte lunga si cuprinde guvernele din Statele Unite, Taiwan, India, Coreea de Sud, Vietnam si Canada, Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Comitetul International Olimpic (CIO); diverse organisme anti-doping, precum si o serie de companii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Forbes: A inceput Primul Razboi Mondial pe Internet
In cazul Natiunilor Unite, in 2008, hackerii au patruns in sistemul informatic al Secretariatului ONU de la Geneva, reusind sa pastreze accesul pentru urmatorii doi ani la informatiile secrete, potrivit expertilor de securitate de la McAfee.
Dmitri Alperovitch, vicepresedintele aceleasi companii a mentionat in raportul de cercetare ca „chiar si noi am fost surprinsi de numarul mare de al organizatiilor victima, dar si de indrazneala atacatorilor. Ce se va intampla cu toate aceste informatii secrete deconspirate... ramane de vazut.”
Expertii de securitate au au aflat de amploarea campaniei de hacking in martie, anul acesta, cand cercetatorii au descoperit jurnalele atacurilor in timp ce revizuiau serverul pentru „comanda si control”.
In 2009 acest server s-a dovedit a fi ca parte a unei anchete de incalcare a securitatii de aparare a companiei.
Atacul hackerilor este cunoscut sub numele de operatiunea „Shaddy RAT” (trad: sobolanul ascuns) si se presupune ca dateaza de la jumatatea lui 2006. Cele mai recente atacuri au fost semnalate nu mai tarziu de luna trecuta.
Oficialul a declarat pentru Reuters ca „Aceste companii si agentii guvernamentale sunt practic jefuite zilnic. Ele isi pierd astfel un avantaj foarte mare din punct de vedere economic in fata concurentilor lipsiti de scrupule. Vorbim aici de cel mai mare furt intelectual din istorie. Scara la care are loc este foarte, foarte inspaimantatoare.”
Compania McAfee a identificat toate cele 72 de victime ale atacului, dar refuza sa dea mai multe detalii cu privire la identitatea lor.
Jim Lewis, un expert cibernetic de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, a fost informat cu privire la descoperirea facuta McAfee. El a spus ca este foarte probabil ca China sa fi fost in spatele campaniei de hacking, deoarece unele dintre tinte aveau informatii ce priveau in mod direct Beijingul.
Sursa: The Telegraph
Etichete: razboi, hackeri, internet, forbes, tor,
Dată publicare:
04-08-2011 14:32