Americanii, sarbatoare de ''Ziua Independentei'' cu parade, focuri de artificii si concursuri de mancat hot-dog

04-07-2016 09:30


Americanii sarbatoresc luni ''Ziua Independentei'', cu parade, focuri de artificii si nelipsitele concursuri de mancat hot-dog. Punctul culminant va fi spectacolul de lumini, oferit in fiecare an la New York de magazinul Macy's.

Evenimentele se desfasoara in conditii sporite de securitate de teama unui atac terorist.

Serbarile de 4 iulie au inceput inca din weekend in Florida. Un spectacol de artificii in nuante de rosu a luminat cerul, sub privirile admirative a 200 de mii de persoane.

Momentul culminant al festivitatilor va avea loc in aceasta seara, cand magazinul Macy's din New York va prezenta spectacolul de artificii traditional.

Amy Kule, inginer: "Pregatesc manual, unul dupa altul, proiectilele pentru lansare. Vom avea 56 de mii de artificii care vor lumina cerul. Fiecare dintre aceste proiectile este conectat cu fire la computerul care va coordona jocul de artificii."

Spectacolul pe muzica dureaza 25 de minute, iar artificiile sunt lansate de pe barje care plutesc pe East River, in Manhattan.

Amy Kule, inginer: "Este un efort colosal. In ziua de dupa spectacolul din anul precedent ne apucam sa organizam evenimentul din anul urmator.

Macy's sarbatoreste 4 decenii de cand ii rasfata pe new-yorkezi cu cel mai mare foc de artificii de 4 iulie. Anul acesta are insa concurenta din partea orasului Nashville, care se pregateste de luni de zile pentru un spectacol fara precedent.

 

Semnificatia zilei de 4 iulie

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze si-au proclamat independenta. Thomas Jefferson (al treilea presedinte al SUA, 1801-1809) a redactat ''Declaratia de independenta'' care este adoptata de Congresul american.

Independenta a fost recunoscuta prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. In 1787 a fost adoptata Constitutia SUA (in vigoare, cu amendamente, pana astazi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal si a introdus sistemul prezidential de guvernamant — primul presedinte ales George Washington (1789-1797).

SUA s-au organizat, la inceput, conform Articolelor Confederatiei (1781), iar apoi conform Constitutiei (1787) ca republica federala. Si-au extins granitele spre vest pana la Mississippi, insa fara sa cuprinda Florida spaniola.

Pamantul cumparat prin ''Achizitia Louisiana'' aproape ca a dublat teritoriul SUA (1803). S-au luptat cu Marea Britanie in Razboiul din 1812 si au primit Florida de la Spania in 1819.
In 1830 a fost legalizata mutarea populatiilor amerindiene in teritoriile de la vest de Mississippi. Colonizarea Vestului Indepartat a cunoscut apogeul la jumatatea secolului al XIX-lea, mai ales dupa 1848, cand au fost descoperite depozitele de aur din California.

Victoria in Razboiul Mexican (1846-1848) a adus in posesia SUA teritoriul a inca sapte state (printre care California si Texas). Granita de nord-vest a fost stabilita prin Tratatul cu Marea Britanie din 1846. Au cumparat sudul Arizonei prin Tranzactia Gadsden (1853).

In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, SUA au continuat expansiunea pe continent prin adaugarea unor noi state, numarul lor ajungand la 50. Contradictiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, si cele nordice, abolitioniste, cu o economie libera industriala si agricola, au condus la parasirea uniunii de catre zece state sudice, culminand cu izbucnirea Razboiului Civil American (1861-1865).

Cel care a condus Statele Unite ale Americii in timpul celui mai sangeros conflict de pe teritoriul sau a fost republicanul Abraham Lincoln, cel de-al saisprezecelea presedinte american (1861 — 1865), care a reusit mentinerea Uniunii, a abolit sclavia conform celui de-al 13-lea Amendament, a intarit guvernul federal si a modernizat economia.

A urmat perioada cunoscuta sub numele de Reconstructie (1865-1877), cand SUA au cunoscut o dezvoltare economica rapida, de urbanizare, dezvoltare industriala si de imigratii europene, devenind, la sfarsitul secolului al XIX-lea, prima putere industriala a lumii.

VIDEO PROTVPLUS.RO