2012, sfarsitul lumii? Oamenii de stiinta spun ca peste 16 milioane de ani
Cercetatorii au constatat ca viata de pe Terra este distrusa o data la 27 de milioane de ani. Potrivit calculelor facute de la ultima intamplare de acest gen, mai avem de trait 16 milioane de ani pana cand la o noua catastrofa de proportii.
Studiile asa-numitor “evenimente de extinctie” facute pe o perioada de 500 de milioane de ani – dubla fata de cea avuta in vedere de studiile precedente – au demonstrat ca ele lovesc cu o regularitate de metronom.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Kansans si de la Institutul Smithsonian din Washington DC sunt 99% siguri ca extinctiile se intampla o data la 27 de milioane de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In anii ’80, cercetatorii credeau ca aceste cataclisme ar fi fost rezultatul actiunii asa-zisei stele Nemesis care ar orbita Soarele la o distanta intre 50.0000 si 100.000 de ani lumina, undeva in spatele norului Oort. Teoria lor era ca Nemesis se “prabusea” prin norul Oort trimitand catre Terra o ploaie de comete gigant.
Norul Oort este un vast cordon de praf si gheata despre care se crede ca se afla la un an lumina de Soare si ca ar fi cauza formarii cometelor care traverseaza sistemul nostru solar.
Acum, cercetatorii sustin ca regularitatea cu care se produc extinctiile dovedesc contrariul teoriei legate de steaua Nemesis, pentru ca orbita ei s-ar fi modificat de-a lungul timpului prin interactiunea cu alte stele.
Ultimul astfel de fenomen dramatic s-a petrecut in urma cu 11 milioane de ani, atunci cand 10% din viata de pe Terra a fost distrusa. Aceasta inseamna ca mai sunt in jur de 16 milioane de ani pana la urmatoarea extinctie.
Ploile de meteoriti sunt considerate de obicei a fi una dintre principalele cauze care au stat la baza disparitiei dinozaurilor, de exemplu. Un astfel de eveniment a dus la moartea a jumatate dintre speciile existente pe planeta noastra, mamiferele devenind dominante. Atunci, extinctia a fost cauzata de un asteroid gigant care a lovit Pamantul in actualul Chicxulub, Mexic. Se crede ca asteroidul, care avea 15 kilometri latime, ar fi lovit Pamantul cu o forta de un milliard de ori mai mare decat cea a bombei atomice de la Hiroshima.