2010, anul androizilor in domeniul roboticii
Inventatorii s-au straduit sa construiasca roboti care sa se miste si sa arate cat mai mult ca oamenii. Cum era de asteptat, cei mai multi vin din Japonia.
In Hong Kong, cine vrea sa slabeasca isi poate cumpara un antrenor personal.
Robotul nu poate sa te tarasca pana la sala, dar iti masoara caloriile, tine evidenta progreselor pe care le faci si cauta informatii utile pe internet. Un studiu clinic a aratat ca persoanele ce folosesc serviciile acestui robot, au mai multe sanse sa se tina de dieta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O alta inventie interesanta e robotul pacient, inventat de japonezi, pentru ca medicii sa nu-si mai faca practica pe oameni. Acest prototip este destinat studentilor la stomatologie. Are senzori si reactioneaza, daca medicul face vreo greseala.
Tot in Japonia au fost creati mai multi roboti-bebelusi, folositi in studiul dezvoltarii copiilor. Neony are capacitile motorii ale unui copil cu varsta intre 6 si 9 luni: se ridica in picioare, se taraste si se rostogoleste. Are camere de filmat, microfoane si senzori pentru a imita toate simturile copilului.
La randul lui, Noby corespunde unui copil de 9 luni. Si el este plin de senzori, iar cercetatorii spera ca ii va ajuta sa inteleaga modul cum se dezvolta intelectul oamenilor.
A fost creat si un robot care combina pasiunea japonezilor pentru tehnologie cu traditia. Robotul poate executa cateva miscari simple, insa pana la o lupta intre doi roboti-samurai mai e drum lung.
Dar sa nu-l uitam pe Asimo, probabil cel mai celebru robotel umanoid, care anul acesta a implinit respectabila varsta de 10 de ani. Robotelul, care arata ca un copil imbracat intr-un costum spatial, poate sa dea mana cu oamenii, sa stea intr-un picior, sa alerge si... sa danseze.