Dezastru in Franta in urma inundatiilor soldate cu 17 morti. Pagubele ar putea depasi 1 miliard de euro
In Franta, inundatiile catastrofale care au lovit Coasta de Azur au lasat in urma un dezastru: bilantul provizoriu este de 17 morti si patru disparuti.
Serviciul national de meteorologie a fost primul luat in vizor, insa acesta a explicat ca fenomenul a prins imprevizibil proportii, asa ca nu a fost timp pentru emiterea unui cod rosu. Pe langa victime, inundatiile au lansat in urma case, masini si drumuri distruse. 20.000 de locuinte nu aveau nici aseara curent electric, iar in una din localitatile afectate scolile vor ramane luni inchise. Pagubele ar putea depasi un miliard de euro.
Situatia cea mai dramatica s-a petrecut in Mandelieu-la-Napoule, langa Cannes, unde au murit cel putin 7 oameni. Viitura i-a naucit pe localnicii coborati in parcarile subterane ca sa-si duca masinile la adapost. "Mi-am apucat sotia de par, am crezut ca gata, s-a terminat", a povestit un supravietuitor.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
"Apa era atat de namoloasa incat pompierii nu vedeau trupurile. A fost apocaliptic", a povestit si primarul. Si responsabilii locali si presedintele Hollande i-au criticat pe indisciplinatii care "par mai atasati de propriile masini decat de viata lor".
La Cannes a plouat intr-o ora cat intr-o luna. Ploile abundente au facut ca raul Brague sa se reverse in statiune.
"S-a intamplat atat de repede ca nici n-am inteles ce se intampla. Eram in sufragerie, la televizor, si brusc am auzit un zgomot si am vazut apa navalind in camera. Abia am apucat sa ma ridic si sa ies. Ne-au primit vecinii de la etaj peste noapte, apartamentul meu este devastat", a povestit un localnic.
"Am iesit afara si era un fluviu care navalea din strada in casa. Intr-un sfert de ora, aveam apa de peste un metru in casa", a spus un altul.
Nauciti, turistii s-au descaltat si au umblat prin apa, tiinandu-se unul de altul, ca sa nu-si piarda echilibrul. Potopul cazut pe neasteptate a fost extraordinar de violent. In doua zile s-au inregistrat precipitatii echivalente cu normalul pentru o luna.
"Mi-am cautat masina peste tot, am gasit-o la 300 de metri departare de unde o lasasem. E o nebunie", a spus un barbat.
Fenomenul exceptional a fost agravat de urbanizarea puternica a zonei: o ploaie torentiala pe suprafete betonate antreneaza siroaie care se transforma rapid in puhoaie devastatoare.
Din pacate, politistii au avut de-a face si cu oameni fara pic de scrupule. Cel putin 9 indivizi au fost arestati pentru ca au profitat de haosul general ca sa se serveasca din magazinele abandonate dupa ce torentii au spulberat vitrinele.
La Nisa, pe Promenade des Anglais, suvoaiele au doborat mai multi copaci. Cum pe Coasta de Azur, sezonul turistic este inca in toi, peste 500 de oameni, in majoritate britanici si danezi, au fost blocati pe aeroportul din Nisa. Alte sute de oameni si-au petrecut noaptea in trenurile intepenite pe sine. Au fost afectate si 4 garnituri ticsite cu pelerini italieni care se intorceaua de la Lourdes.
Un cartier din Biot a fost devastat. Apa a trecut de un metru si 60 de centimetri. Viitura a luat zeci de masini, ziduri de beton si a patruns in case.
" Am avut timp doar sa cobor sa iau copiii si sa urcam la etaj. Apa a izbit in geam si l-a spulberat. Sa spargi un geam dublu e ceva", a spus un barbat.
Cei care n-aveau etaj la casa au fost evacuati cu elicopterele. Supravietuitorii vorbesc de un asalt brutal si distrugator.
"Am vazut un cuplu disparand, luat de puhoaie, a fost coplesitor", a povestit un francez.
O femeie a fost purtata zeci de metri de ape inainte sa fie salvata de vecinii care au reusit sa arunce o scara pana la ea.
"Am ramas o ora si jumatate in apa, a fost dificil, pentru ca era apa era sloi. Mi-a fost frica, la un moment dat chiar am crezut ca sunt ultimele clipe de viata", a povestit femeia.
Primaria i-a adus pe sinistrati intr-un adapost, dar calvarul trait le-a alungat somnul.
A doua zi, pe lumina, urmarile urgiei erau vizibile pretutindeni.
Presedintele Francois Hollande si ministrul de Interne s-au deplasat luni dimineata in sud-estul Frantei ca sa-si exprime solidaritatea cu localnicii.
Fotografii marilor agentii de presa au suprins mai multe imagini ale consecintelor inundatiilor. In localitatea Boit, masinile au fost aruncate unele peste altele intr-o parcare, iar mai multi soferi si-au gasit garajele inundate.