"Nu au sange pe maini". 1200 de detinuti implicati in protestele din Siria au fost eliberati
Autoritatile siriene au eliberat marti aproape 1.200 de detinuti implicati in protestele impotriva regimului Bashar al-Assad, anunta Televiziunea publica siriana, citata de AFP.
Potrivit postului de televiziune, "1.180 de detinuti implicati in evenimentele din Siria si care nu au sange pe maini au fost eliberati marti".
Pe 5 noiembrie, autoritatile eliberasera 553 de persoane cu ocazia sarbatorii musulmane Al-Adha. Masura de marti a fost luata in contextul in care Siria pare din ce in ce mai izolata pe plan regional. O reuniune extraordinara este programata miercuri la Rabat pentru confirmarea deciziei de suspendare a Siriei din Liga Araba. Potrivit organizatiilor pentru drepturile omului si Natiunilor Unite, mii de persoane au murit in cursul actiunilor de reprimare din Siria. Protestele opozitiei au inceput pe 15 martie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Peste 70 de persoane au murit in violentele care au avut loc luni in Siria, in cea mai sangeroasa zi a protestelor care au fost declansate in urma cu opt luni.
Astfel, douazeci si sapte de civili au fost ucisi de fortele de securitate, iar 34 de soldati si 12 presupusi dezertori au murit in confruntari armate, a anuntat marti Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) intr-un comunicat citat de Voice of America.
De asemenea, alte 60 de persoane au fost ranite.
Majoritatea victimelor au murit in provincia Deraa, unde a luat nastere miscarea de contestare la 15 martie, a precizat OSDH, cu sediul in Marea Britanie. "Douazeci si trei de presoane au murit la Deraa in urma focurilor de arma trase de fortele de securitate pozitionate la barajele de pe drumul care leaga localitatile Kherbet Ghazale si Hirak", a precizat organizatia.
Organizatia neguvernamentala a afirmat ca bilantul risca sa creasca din cauza starii grave in care se afla numerosi raniti. Pe de alta parte, aceste informatii nu pot fi confirmate oficial, deoarece presa straina nu poate circula liber in Siria.
Iordania - prima tara araba care cere demisia lui Bashar
Intre timp, regele Iordanului - Abdullah - a devenit primul lider arab care i-a cerut lui Bashar al-Assad sa renunte la functia de presedinte al Siriei. El a declarat pentru BBC ca, daca ar fi fost in locul lui Bashar, ar fi inceput deja sa poarte negocieri pentru predarea pasnica a puterii.
"As fi facut un pas inapoi si m-as fi asigurat ca oricine ar fi venit in locul meu ar fi avut abilitatea de a schimba "status quo"-ul pe care il vedem in prezent. Daca Bashar este cu adevarat interesat de soarta tarii, ar trebui sa se dea inapoi si, in acelasi timp, sa creeze contextul pentru inceperea unei noi ere in viata politica a Siriei. Pentru ca de fiecare data cand exerciti violenta in tara pe care o conduci, niciodata nu se va termina bine." a declarat regele Abdullah al Iordaniei pentru BBC News.
Furiosi din cauza acestor declaratii ale regelui iordanian, aproximativi 100 de suporteri ai regimului condus de presedintele Siriei au atacat ambasada Iordaniei din Damasc, luni seara. Trei protestatari au escaladat zidul de protectie si au dat jos drapelul Iordaniei - a declarat purtatorul de cuvant al ministrului iordanian de externe, Mohammad Kayed.El a mai spus ca nimeni nu a fost ranit in cursul acestor incidente.
Sursa: Mediafax, BBC NEWS
Etichete: proteste, siria, iordania, bashar al-assad, damasc, Abdullah, Liga Araba,
Dată publicare:
15-11-2011 14:13