100 de ani de la tragedia Titanicului. Pe vasul care ii reface traseul, s-a lasat linistea
S-a implinit un secol de la cea mai mare catastrofa navala din istorie scufundarea ''Titanicului''. In noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, falnicul pachebot a lovit un aisberg si peste 1500 de oameni au pierit atunci in apele inghetate ale oceanului.
A fost o noapte incarcata de fel si fel de sentimente pentru pasagerii de pe Balmoral. Un amestec de emotie, tristete si in acelasi timp de fericire, dupa cum declara unii dintre ei, descendenti ai celor care au pierit in Atlantic.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
La ora 11 si 40 de minute sirena a sunat iar pachebotul s-a oprit exact in locul in care Titanicul s-a scufundat: 41 de grade latitudine Nord, 50 de grade longitudine Vest. Au urmat doua minute de tacere si o slujba religioasa. La ora 2 si 20 de minute, trei coroane de flori au fost aruncate in valuri.
Cei doi romani aflati pe vas, Cornel Tabacaru si sotia lui Alina recunosc ca au ramas fara grai in timpul ceremoniei.
Cu inima impacata, dupa 3 ore, calatorii de pe Balmoral au plecat spre Halifax in Canada, urmand traseul vasului Carpathia, primul care a ajuns la locul tragediei si despre care istoricii spun ca ar fi fost un vas romanesc al unui armator strain.
''Pe toti pe care i-am prins i-am obligat sa pronunte Carpati. Le-am zis: uite, daca nu veneam noi in doua ore aia ar fi murit de frig si de umezeala'' povesteste Cornel Tabacaru.
Din Canada, Balmoral va porni catre New York iar pe 19 aprilie, vasul va acosta in dana pe care ar fi trebuit sa traga Titanicul. Locul nu a fost folosit niciodara din 1912 si pana acum.
Dupa o plecare trimfatoare din portul Southampton cu destinatia New York, in noaptea dintre 14 spre 15 aprilie, la ora 23.40 Titanicul lovea un aisberg. Cum cele 16 barci de salvare n-au fost suficiente pentru cei peste 2.000 de oameni aflati la bord, haosul s-a instalat. La aproape doua ore si 40 de minute cea mai mare nava a tuturor timpurilor s-a rupt si s-a scufundat. Doar 710 oameni au fost salvati.