10 minori din Belgia, anchetati pentru legaturi cu Statul Islamic. Cum i-ar fi ajutat pe jihadistii ISIS


Ultimul update: Miercuri 21 Decembrie 2016 01:01
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 11:09
Categorie: Stiri externe
operatiune anti-tero in Belgia

Justitia belgiana analizeaza 'zece dosare' in care minori sunt 'implicati' in grade diferite in activitati legate de gruparea Statul Islamic (SI), a anuntat sambata Parchetul federal belgian.

"Avem zece dosare in care este implicat cate un minor", insa "nu exista niciun caz concret" de minor care ar fi pregatit un atac, a precizat purtatorul de cuvant al Parchetului federal, Eric Van de Sypt, intervievat la o zi dupa dezvaluirea in Germania a unui caz in care un copil de 12 ani ar fi vrut sa comita un atentat cu un dispozitiv explozibil la un targ de Craciun.

Minorii vizati in Belgia sunt "implicati intr-o masura mai mare sau mai mica in activitati legate de Statul Islamic", a spus Van der Sypt, precizand ca respectivii tineri sunt "activi pe (serviciul de mesagerie) Telegram", "servesc ca intermediari", "ajuta oameni sa plece" sa lupte in Irak sau Siria sau au manifestat "simpatii" pentru jihadisti.

"Intervenim cat se poate de repede, mai ales cand este vorba de minori", a explicat purtatorul de cuvant. El a indicat ca minorii vizati in aceste ultime luni au fost plasati in 'institutii inchise", insa a negat ca ar fi spus presei belgiene ca "zece minori se afla intr-o institutie speciala pentru ca ar fi vrut sa comita atentate".

"Nu exista niciun caz concret de minor care sa fi pregatit un atac" sau care "sa fi fost determinat sa o faca", a spus el, precizand ca 'dosarele' analizate de justitia belgiana vizeaza deopotriva baieti si fete, ale caror varste nu au fost dezvaluite.

Belgia a fost la 22 martie tinta unui dublu atentat la aeroportul si la metroul din Bruxelles, soldat cu 32 de morti. Atentatul a fost comis de aceeasi celula jihadista franco-belgiana care a fost la originea atacurilor soldate cu 130 de morti la Paris la 13 noiembrie 2015

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO