Misterul unei capodopere a lui Modigliani, furata de nazisti, rezolvat de Panama Papers. Cine detine tabloul in realitate

Ultima actualizare: 11-04-2016 07:09
Modigliani

Panama Papers au permis descoperirea proprietarului unei lucrari de Modigliani, care ar fi fost furata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si care ar fi ascunsa intr-o zona porto franco din Geneva, a anuntat joi presa elvetiana.

Potrivit Le Matin, La Tribune de Geneve si Tages Anzeiger, opera pictorului italian Amedeo Modigliani, ale carui panze inregistreaza recorduri de achizitie la licitatii, ar fi detinuta in secret, printr-o firma offshore creata de cabinetul Mossack Fonseca, aflat in centrul scandalului Panama Papers, de David Nahmad, un influent colectionar de arta.

Panza "Barbat asezat sprijinit intr-un baston" este evaluata la 25 de milioane de dolari (22 de milioane de euro), conform presei elvetiene, relateaza Agerpres.

Potrivit Mondex Corp, firma canadiana specializata in urmarirea operelor furate, tabloul ar fi fost furat de nazisti de la un colectionar de arta evreu care a fugit din Paris in 1939. El s-ar afla in prezent la familia Nahmad, familie multimiliardara care a facut avere din negotul cu opere de arta. Cea mai mare parte a colectiei sale, care ar cuprinde circa 4.500 de piese, printre care 300 de Picasso, este depozitata in zona porto franco din Geneva (spatiu scutit de taxe vamale si de TVA - n.r.).

Justitia americana incearca de multi ani sa faca lumina in acest caz. Mondex i-a propus nepotului colectionarului jefuit, Philippe Maestracci, sa faca demersuri pentru recuperarea panzei de Modigliani. Familia Nhamad a afirmat ca tabloul nu le apartine lor, ci este proprietatea International Art Center (IAC), o firma offshore. Insa Panama Papers demonstreaza ca actionarii IAC nu sunt altii decat membrii familiei Nahmad, conform presei.

Le Matin publica un document care arata ca David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014. Potrivit cotidianului, el sta la Monaco, Paris si New York, fiind cunoscut ca un abil jucator de backgammon (table) si avand la activ un titlu mondial in 1996. Fiul si nepotul sau poarta acelasi nume: Helly, primul conducand galeria Helly Nahmad din New York, iar cel de-al doilea, galeria Helly Nahmad din Londra
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO