Explicațiile autorităților pentru alerta falsă din Hawaii. Copiii, puși să intre în canal
"O eroare inacceptabilă" - aşa consideră autoritatea americană pentru comunicaţii alerta falsă privind un iminent atac cu rachete, care a provocat panică, sâmbătă dimineaţa, în Hawaii.
Localnicii şi turiştii au fost şocaţi când au primit mesajul de urgenţă pe telefoanele mobile şi abia după aproape 40 de minute au fost înştiinţaţi, tot prin SMS-uri, că a fost o alarmă falsă.
Înainte să afle că a fost o alarmă falsă, locuitorii din Hawaii au făcut tot posibilul să se pună la adăpost de un atac cu rachete, care părea iminent. O fetiţă îngrozită este convinsă cu greu să intre într-o gură de canal, după cum se vede în imaginile postate ulterior pe reţelele de socializare.
Valul de panică a fost provocat de un angajat care "a apăsat butonul greşit", au aflat cu stupoare locuitorii, de la guvernatorul din Hawaii.
Angajatul cu pricina tocmai intrase în tură, la Agenţia pentru Managementul Situaţiilor de Urgență, iar una dintre îndatoririle sale era să iniţieze un test intern al sistemului prin care populaţia este avertizată în cazul unui atac cu rachete. Mai exact, funcţionarul trebuia să simuleze trimiterea unui SMS de alertă, fără ca acesta să ajungă pe telefoanele localnicilor.
În meniul programului de computer erau două opţiuni - "test pentru alertă de atac cu rachete" şi "atac cu rachete". Şi a selectat-o pe cea de a doua.
O eroare regretabilă, a anunţat Autoritatea Federală pentru Comunicaţii din Statele Unite, care a stabilit că statul Hawaii "nu are un mecanism rezonabil" care să prevină asemenea erori umane.
Corespondent CNN: ”Această falsă alarmă, înfricoşătoare, se înscrie într-o tendinţă mai amplă la care asistăm în regiunea Asia - Pacific, ca răspuns la numeroasele teste cu rachete ale Coreei de Nord, din ultimul an şi jumătate.”
În Japonia, de exemplu, sunt exerciţii de evacuare în caz de atac cu rachete, iar unul este programat luna aceasta. În unele cazuri, sună sirenele pentru alertă de atac aerian, pe care oamenii nu le-au mai auzit de la cel de al Doilea Război Mondial.
Astă-vară, în august, în insula americană Guam, într-un moment de tensiune, când Phenianul ameninţa teritoriul american cu potenţiale atacuri cu rachete, a fost o altă alarmă falsă. O televiziune locală a difuzat din greşală un avertisment de pericol, pentru ca, ulterior, autorităţile să explice că a fost o eroare umană.