Statiunea balneara uitata de primari, turisti si investitori. Baile imparatilor austrieci au devenit depozite de gunoaie

×
Codul embed a fost copiat

Statiunea Buzias, altadata un rai al tratamentelor balneare, seamana cu un oras parasit. Parcul este plin de gunoaie, cladirile istorice din centru se dezintegreaza, iar izvoarele de apa minerala de pe vremuri au disparut.

Buziasul era candva cea mai cunoscuta statiune cu apa minerale naturale din vestul tarii. In vremurile noastre a ajuns insa de nerecunoscut. Turistii pleaca din statiune cu un gust amar.

"Eu m-am plimbat prin padure, pot sa ii spun padure cu alei, nu pot sa ii spun parc. Notiunea de parc include altceva, ce pot sa spun, asta e realitatea si se poate constata", spune un turist.

Statiunea are 5 hoteluri: unul inchis, unul transformat in loc de cazare pentru muncitori si alte trei ce se zbat sa supravietuiasca. Unul are 4 stele si o duce mai bine iar celelalte sunt de 3 si 2 stele. Aici sunt si cele doua baze de tratamanent dupa care tanjesc turistii. Dezamagirea ii cuprinde insa pe toti inca din prima zi.

Citește și
Colonada din Buzias
Un monument din Romania, unic in Europa, va fi restaurat de autoritati. Era locul preferat de promenada al Imparatesei Sissi
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Cazarea e buna, e curat. Mancarea cateodata...mai buna, cateodata mai schioapata asta e”, spune unul dintre ei.

“Ciorba de legume, iahnie de fasole cu carnati si salata de varza”: acesta a fost meniul zilei, potrivit sefului de sala.

Clientii se plang de conditiile modeste si lipsa aparatelor de tratament. Dar conducerea hotelului le raspunde sec: are doar 2 stele.

"Eu am 5 ani la rand de cand vin aici, aparatele care au fost mai importante nu mai este, nu exista, nu mai functioneaza”, povesteste un turist. Explicatia oficiala: "s-a inundat si nu functioneaza si nimeni nu face nimic. Plasa de tantari - de 5 ani vin aici, n-a pus nimeni nimic, stai toata noaptea si omori tantari in camera”

In a doua baza de tratament a statiunii, piscina nu functioneaza. Si nu are avize pentru calitatea apei.

Localnicii isi amintesc cu nostalgie de vremurile de glorie ale Buziasului. Baia 1 si Baia 2 acum daramate si pline de gunoaie. Cazinoul e si el inchis. Singurul monument istoric care se renoveaza este Colonada printesei Sissi, construita de Franz Josef.

Baza de tratament s-a mutat intr-un hotel din zona, aici au ramas doar gunoaie, iar cladirea este in paragina. Primul strand cu apa minerala naturala a avut si el aceeasi soarta. Teoretic e dechis de la 9, practic insa nu.

Sorin Muntean, primarul orasului Buzias, spune ca strandul “este inchiriat, este concesionat unor firme private care se ocupa, stiu ca a functionat si anul acesta si alti ani, El trebuie categoric refacut din punct de vedere al aspectului sa arate ca un strand modern, el are patina timpului sa spunem. Din 2010 Buziasul nu a avut o strategie si practic nici o viziune. "

In Buzias vin aproximativ 7.000 de turisti pe an, cei mai multi, pensionari veniti prin contract cu Casa de Pensii. Toti sunt intampinati de paragina si delasare.

Sorin Muntean, primarul orasului Buzias: "Administratia pe care o conduc e proaspata.. Nu a existat o strategie pe termen mediu si lung astfel incat sa existe o gandire de refacere a intregului plan architectural si al zonei istorice ceea ce a dus la degradarea ei. Astazi ne chinuim ca prin fonduri europene, resurse proprii sa reusim sa readucem la valoare la care a fost odata. vrem un Tarzan Parc pe o zona de 8 hectare".

Apele minerale din Buzias au fost folosite pentru tratament prima data in 1811, de balneologul roman Gheorghe Ciocarlan. Cinci ani mai tarziu au fost amenajate primele izvoare, iar statiunea a inceput sa fie construita in 1819. Faima ei a tracut granita si multi straini veneau la tratament. Din pacate, dupa 1989 proprietarii n-au mai facut nimic si au lasat micul paradis sa se deintegreze.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Sunt considerate
Sunt considerate "Izvoarele de aur" si atrag turisti din toata Europa. Surpriza pe care o au cei care ajung la Baile Olanesti

O gramada de probleme sufoca turismul balnear romanesc din care statul ar putea scoate bani frumosi, dar autoritatilor nu le pasa, asa ca sunt cazuri in care dintr-o baza de tratament lipseste chiar tratamentul.

Un monument din Romania, unic in Europa, va fi restaurat de autoritati. Era locul preferat de promenada al Imparatesei Sissi
Un monument din Romania, unic in Europa, va fi restaurat de autoritati. Era locul preferat de promenada al Imparatesei Sissi

Colonada din Buzias, judetul Timis, va renaste dupa zeci de ani in care a fost data uitarii. Monumentul, unic in Europa, a fost lasat in paragina de proprietari si a devenit o ruina.

Locul din Romania in care se construieste un complex balnear de 5 stele unic in lume. Investitia a fost de 30 de mil. de euro
Locul din Romania in care se construieste un complex balnear de 5 stele unic in lume. Investitia a fost de 30 de mil. de euro

Unicul complex balnear de cinci stele din Romania se construieste in Baile Felix.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.