Filmari cu camera ascunsa in Rezervatia Bucegi. Cum a ajuns celebrul parc natural un monument de gunoaie si nepasare: VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Avem o Romanie frumoasa si locuri splendide, de care nu ezitam sa ne batem joc, pentru ca ne gandim doar la incasarile de sezon. Rezervatia Bucegi, de pilda, este un diamant neslefuit pentru turismul romanesc.

Lipsa de implicare a autoritatilor a transformat insa parcul natural intr-un loc de promenada plin de gunoaie, asa cum ne-au sesizat si turistii.

''Inspectorul Vacanta'' este la dispozitia dumneavoastra. Pozati, filmati si postati pe site-ul nostru toate neregulile de care va loviti in concediu.

Rezervatia Bucegi este o oaza binefacatoare pentru turistii epuizati de zilele caniculare. Doar ca multi aleg sa urce pe virf de munte cu masinile localnicilor, care fac transport de persoane pe un drum cu "acces interzis." Sunt autorizati ca rent-a-car, dar circula pe o ruta inchisa circulatiei publice. Asa ca cine merge pe acolo isi asuma si riscul in caz de accident si o posibila amenda.

Frumuseti cat vezi cu ochii si peisaje care iti taie rasuflarea! Doar ca, pentru o zi petrecuta pe platoul Bucegilor, trebuie sa treci printr-o adevarata aventura. Cei care nu vor sa urce pe jos sau cu telecabina sunt abordati de localnicii care s-au specializat pe excursii montane cu masini de teren.

Citește și
baile felix
Gandaci si halate rupte intr-un hotel din Baile Felix, unde camera e 400 de lei pe noapte: "Nu te poti opune naturii"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei mai multi sustin ca au autorizatii de la primarie: "Noi suntem undeva la 50-60 de masini. Toate pleaca de aici. Merge, oamenii ne aleg. Desi vin setati doar Babele, Sfinx, nu cunosc partea asta, incercam sa o promovam, sa o dezvoltam. "

Exista insa un aspect important pe care turistii nu il cunosc.

Drumul spre Piatra Arsa trece prin doua judete: Prahova si Dimbovita. Nu e terminat si nu a fost deschis oficial. Potrivit indicatorului, accesul este interzis pe acest drum care duce spre Piatra Arsa. Totusi, pe aici trec zilnic sute de masini. 60 dintre acestea transporta turisti, drumul este in lucru si nu este semnalizat corespunzator. Cand ii intrebi despre asta, soferii care te plimba pe munte evita un raspuns clar.

Desi cunosc realitatea, edilii din Busteni par sa fi brevetat un serviciu unic in Romania: rent-a-car autorizat pe un drum inchis circulatiei publice.

Viceprimar Busteni: "Mare parte din ei au autorizatie. Sunt persoane autorizate sa faca acest transport. Ofera masina rent a car, o luati dumneavoastra sau o luati cu sofer".

Odata ajunsi la Piatra Arsa trebuie sa stiti ca drumul pana la Babele chiar trebuie facut pe jos. Cine intra cu masina si in inima Parcului Bucegi nu risca doar o simpla amenda de circulatie, ci una cuprinsa intre 5 mii si 10 mii de lei.

Pentru o plimbare spre varf de munte, soferii cer, la plecare, intre 80 si 110 lei de persoana, in functie de traseul ales. Unii turisti sustin insa ca suma poate creste odata cu altitudinea.

"Am vazut eu o femeie, era engleza si avea cred ca cinci bancnote de 50 dolari si astia au venit ca tantarii imediat: cu mine, cu mine! Si ma gandeam, oh boy, o fura pe asta ... si m-am simtit rau." - spune un localnic.

Odata ajuns in varf de munte, te astepti sa te bucuri numai de frumusetea Bucegilor. Din pacate insa dai cu ochii si de mizerie. Indicatoarele montane sunt ruginite si e nevoie de rabdare ca sa descifrezi ce scrie pe ele. Putinele panouri, care descriu obiectivele si traseele turistice, nu sunt traduse in nicio limba straina.

Zona e plina de gunoaie, iar tevile si cablurile, trase prin munte, stau obstacol in calea trecatorilor. Din pacate, privelistea turistilor este umbrita de o cladire darapanata, care in timp s-a transformat intr-un depozit de gunoi. Aici au fost aruncate pet-uri, hartii, coceni si nu stim cine e de vina: fie turistii care arunca mizerii, fie autoritatile pentru ca nu au amenajat niciun cos de gunoi.

Localnic: "Este o nefericire a panoramei Bucegilor. Daca cineva ar zice ca te duc eu jos cu telecabina pana jos, m-as oferi sa dau o mana de ajutor sa se curete si nu sunt un om foarte harnic."

Nefericita este si amplasarea acestei zone superbe, exact la limita dintre judetele Prahova si Dimbovita, astfel incat niciun edil nu misca un deget.

Cine trece totusi peste aceste neajunsuri si vrea sa petreaca mai mult timp pe munte poate innopta pe platou. Cabana Babele e singura cu restaurant si cazare, amplasata langa telecabina. E veche, deteriorata si, dupa unii turisti, deloc primitoare: "NU e suficient de curat, nu e suficient de amenajat, este murdar, nu sunt cosuri de gunoi."

Oamenii merg totusi acolo ca la pomul laudat, sa manance o ciorba buna.

Turista: "Miroase urat. Am cerut doua pahare de unica folosinta si miroseau a tuica. Asa ca am renuntat la ele. Pahare de unica folosinta ... cred ca erau reciclate."

La baie, gresia e crapata, tevile ruginite, iar clanta e stricata si sta sa cada.

Sfinxul si Babele sunt deja un brand. Zeci de mii de turisti vin anual in Bucegi sa le vada. Si sa le pozeze. Dau bine si pe selfie, dar si in fotografiile la minut.

E pacat, asadar, ca avem locuri binecuvantate, daruite de Dumnezeu, dar stricate de mana omului. Si in loc sa atragem cit mai multi turisti … ii gonim si pe aceia pe care ii mai avem

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Teapa" luata de o familie la un hotel de 3 stele de pe litoralul romanesc. Ce au mai gasit in camera, pe langa gandaci

Suntem in plin sezon de concedii, iar cei care au platit un sejur vor ca agentii de turism sa le respecte drepturile si sa le ofere conditii adecvate pentru banii dati.

Gandaci si halate rupte intr-un hotel din Baile Felix, unde camera e 400 de lei pe noapte:
Gandaci si halate rupte intr-un hotel din Baile Felix, unde camera e 400 de lei pe noapte: "Nu te poti opune naturii"

Apele termale, unele dintre marile bogatii naturale ale Romaniei, ar putea sa ne aduca un profit remarcabil, daca ar fi exploatate cu raspundere de oameni carora le-ar pasa sa faca niste planuri inteligente.

Carne expirata si apa infestata, descoperite in Poiana Brasov. Reactia unui patron:
Carne expirata si apa infestata, descoperite in Poiana Brasov. Reactia unui patron: "Daca eu nu crap, nu crapa nimeni"

Poiana Brasov este una dintre statiunile de top de la noi. Nu te astepti ca odata ajuns acolo sa bei apa infestata ori sa primesti alimente expirate.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.