Dezastru ecologic în pădurea Scroviștea. Cum sunt tăiați copacii din aria protejată
Pădurea Scroviștea, una dintre cele mai frumoase arii protejate din zona Bucureștiului, a căzut și ea pradă tăierilor necontrolate.
La doar câțiva kilometri de domeniul Regiei patrimoniului de stat, sunt doborâți copaci în baza unor avize emise de Ocolul Silvic Snagov.
Inspectorul Pro a obținut documente care demonstrează că nu s-a respectat regimul de împădurire. Ministrul Mediului a trimis Corpul de Control și a descoperit că unii arbori, aleși pentru tăiere, ar fi fost marcați ilegal. Cazul, deosebit de grav, se află acum în cercetare Ia Parchetul General.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
La prima vedere, tăierile din aria protejată Scroviștea - care este SIT NATURA 2000 - par să fie făcute pe suprafețe mici. Însă am filmat în mai multe rânduri și am putut constata că realitatea este alta. Cu cât pătrundem mai adânc în Pădurea Buriașu, care se întinde pe o suprafață totală de 417 hectare, fășiile despădurite se extind.
Romeo Diaconescu, corespondent Pro TV: ”Ceea ce vedeți aici este un loc clar de exploatare. Toți copacii pe care îi vedeți doborâți au fost tăiați de curând. Se poate observa acolo atârnată, într-un copac, o mască lăsată de cineva la întâmplare. Iar acolo se observă foarte clar că n-au mai apucat să ia copacul care a blocat drumul.”
Imaginile filmate de sus descoperă adevăratul dezastru. În Parcela 51 A din Pădurea Buriașu, 27 de hectare de stejari - drepți și înalți cât un bloc de 8 etaje - au fost retezați de la rădăcină ... Iar în locul lor a crescut un hățiș de arbuști, lăsat la voia întâmplării ...
Un localnic povestește, sub protecția anonimatului, ce a văzut:
Locanic: ”Se taie de mai mult timp dar, în ultimele luni de zile s-au cărat foarte mulți arbori seculari.”
Reporter: Și ce ați văzut cu ochii dvs?
Localnic: ”Păi, tirurile încărcate cu lemn, cu stejar foarte mare, aproape secular. S-a tăiat și s-a cărat."
Informația este confirmată și de un inginer silvic care ne-a însoțit la filmare: ”Se taie totul! Totul e marcat! Este tăierea definitivă … după cum au scris ei în actul de punere în valoare".
Documentele obținute de Inspectorul Pro confirmă că Pădurea Buriasu a fost tăiată fără milă, timp de 10 ani. S-au cărat atât de mulți arbori încât până și analiză critică oficială - un act inclus în registrul amenajamentului silvic din ultimul deceniu – admite că tăierile nu au ținut cont de reîmpădurire.
Analiza vorbește despre un eșec al regenerării, pentru că s-a făcut pe numai 15 la sută din suprafață, în loc de 70 la sută cât ar fi fost normal.
Silvicultor: ”Asistăm din păcate la o încălcare flagrantă a mai multor reglementări silvice. Impactul ecologic, din punctul meu de vedere, va fi unul major, în sens negativ.”
Cu documentele obținute am mers la ministrul Mediului, care a declanșat imediat o anchetă. A trimis în teren Corpul de Control și a găsit nereguli mari.
A fost, de asemenea, confirmat eșecul reîmpăduririi. Zona verificată este administrată de Ocolul Silvic Snagov.
Corpul de Control al Ministrului Mediului a descoperit că șeful de district ar fi folosit ilegal dispozitivul de marcare. Adică a însemnat arbori pentru tăiere în alte locuri și în alte scopuri decât cele înscrise în delegația de marcare. În cazul în care procurorii vor stabili că acest lucru este adevărat, atunci fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu maximum 3 ani de închisoare - potrivit legii 46 din 2008.
Documentele obținute de Inspectorul PRO mai arată că sute de metri cubi de arbori au dispărut pur și simplu din registre, fapt confirmat și de reprezentanții Ministerului Mediului. Între actele verificate și realitatea din teren rezultă o diferența de peste 800 de metri cubi de lemn. Probleme cu stocurile au mai existat și în trecut.
Garda Forestieră București a descoperit acest lucru și a amendat Ocolul Silvic Snagov încă de la începutul anului.
Șeful Ocolului Silvic Snagov este Cătălin Călinescu, iar directorul Direcției Silvice Ilfov este Cezar Răduță. Potrivit legii, direcția lui Răduță ar fi trebuit să se asigure că ocolul lui Călinescu taie arborii cu respectarea normelor forestiere. Iată ce ne-a transmis Cezar Răduță: "Eu nu am cunoștință de nici o defrișare la pădurea Buriașu și cu atât mai mult ilegală. Toate tăierile care se desfășoară în acest timp la Buriașu sunt tăieri legale în conformitate cu amenajamentele și legislația în vigoare.".
Domnul Călinescu ne-a refuzat interviul. Și nu a comentat acuzațiile aduse de Corpul de Control.
Inspectorii au oprit tăierile și au cerut Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură să refacă actele de amenajare și exploatare, din Pădurea Buriașu.
În plus, raportul a fost trimis la Parchetul General, iar procurorii urmează să stabilească cine se face vinovat pentru dezastrul ecologic comis la Scroviștea.