CAMERA ASCUNSĂ. Efectele lipsei de meseriași din restaurante. ”Nu prea ștergeți mesele, nu?”

×
Codul embed a fost copiat

De câte ori aţi plecat nemulţumit de la restaurant? Greu de spus, dacă ne gândim că un român din 3 susţine că a avut parte de servicii proaste atunci când a luat masa în oraş.

Se întâmplă asta printre altele pentru că nu avem ospătari cu pregătire şi nici bucătari suficienţi, iar şcolile profesionale sunt pe cale de dispariţie. Puţinii meseriaşi fug spre alte ţări europene, pentru salarii mai mari. Fenomenul a fost surprins şi în cadrul campaniei ''Inspectorul Pro''.

România are printre cei mai mulţi tineri din Europa care stau degeaba! Unul din patru - cu vârste între 20 şi 24 de ani - nu urmează studii şi nici nu munceşte!

Statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că doar 13 % dintre şomerii tineri au terminat liceul. Speranţa rămâne învăţământul profesional - dar şi el e rupt de realitatea din piaţa forţei de muncă.

Citește și
mezeluri
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Industria hotelieră şi a restaurantelor, de exemplu, are nevoie disperată de oameni calificaţi dar nu îi găseşte.

La colegiul UCECOM din Bucureşti cei mai mulţi elevi provin din familiile cu probleme. Aleg școala profesională doar ca să aibă un venit asigurat. Fără să manifeste însă vreo înclinaţie către meseriile spre care se îndreaptă.

Şi aşa se face ca din 200 de mii de angajaţi, câţi are industria ospitalităţii, doar 30 de mii au studii de specialitate. Restul - de 170 de mii de ospătari, recepţioneri şi bucătari - sunt veniţi din alte domenii. E un risc pe care angajatorii şi-l asumă, afirmă George Butunoiu, expert în recrutarea de personal.

George Butunoiu: "Când e vorba de client service şi experienţă întotdeauna fără nicio excepţie trebuie să alegi profilul de personalitate."

Efectele angajărilor la repezeală, din disperare şi lipsă de personal se văd limpede în serviciile din restaurante.

Într-un local de lângă Bucureşti, mesele arată de parcă nu au fost spălate niciodată.

Camera ascunsă

Reporter: "Nu prea ştergeţi mesele pe aici, nu?"
Chelner: "Sunt şterse, dar am dat cu o soluţie..de aia".
Reporter: "Care se lipeşte? De ce? Trebuia să le şi limpeziţi după ce le spălaţi".
Chelner: "Păi le limpezim".
Reporter: "E în continuare lipicioasă".
Chelner: "Toate sunt aşa să ştiţi"
Reporter: "Nu am comandat!"

Chelnerul ne părăseşte fără să-şi ceară scuze sau să ia comanda. Se întoarce cu o față de masa udă şi pleacă iar.

Reprezentanţii restaurantului au refuzat să comenteze comportamentul angajaţilor şi starea jalnică în care se afla localul.

Şi aşa se întâmpla în multe locuri devreme ce, în România, un client din trei pleacă nemulţumit de la masă.

George Butunoiu: "Gradul de satisfacţie al clienţilor pentru serviciu e pe la 60%".

Împreună cu George Butunoiu, echipa de la Inspectorul PRO a filmat cu camera ascunsă într-un restaurant din Capitală, vechi de 120 de ani.

George Butunoiu: "Ce aveţi cel mai bun de mâncare aici?"
Ospătar: "Nu pot eu să mă laud. Alegeţi dumneavoastră şi la sfârşit îmi spuneţi a fost bun sau nu a fost bun."
George Butunoiu: Staţi un pic.
Ospătar: "Stau, nu fug. Sunt multe preparate. Dumneavoastră vă uitaţi în listă şi eu vă spun, e proaspăt, nu e proaspăt."
George Butunoiu: "Nu de proaspăt întrebam, întrebam dacă e bun sau nu."

Fişa postului nu precizează negru pe alb că ospătarul să fie amabil, dar e evident că el nu trebuie să fie respingător.

George Butunoiu:  "E greu să dai pe cineva afară din orice post nu numai din hospitality că nu zâmbeşte. Te dă în judecată-   ca eu am zâmbit, da?- Nu poţi să scrii în fişa postului: domnule, zâmbeşte credibil."

Atunci când se încalcă normele de curăţenie, situaţia devine cu adevărat condamnabilă şi în contradicţie cu regulamentul.

"Ospătarul supervizează activitatea picolilor şi a personalului responsabil de curăţenie. Verifică starea de curăţenie a saloanelor, a fiecărui sector, a oficiului, a veselei, mobilierului şi intervine cu corecturile ce se impun."

Reporter:  "Mesele nu aţi apucat să le curăţaţi?"
Ospătar: "Poftim? Mesele.. cade… nu a căzut azi. Cade în permanență".
Reporter: "Şi coaja aia de pâine tot din copac a căzut?"
Ospătar: "Da! Aruncă pentru păsărele, alea le dă înapoi…."

Şi proprietarii unui restaurant au refuzat să dea explicaţii...

Lipsa de pricepere a făcut ca multe dintre restaurantele deschise peste noapte să se închidă la fel de rapid. Fie patronii au dau greş, fie angajaţii au reuşit prin indiferenta să alunge clienţii ...

George Butunoiu: "Multora le lipseşte o educaţie elementară. Aici e vorba de lucruri simple. Să fii politicos. Să ai atenţie la detalii, şi asta ori o ai ori nu ai".

Amalia a început business-ul în urmă cu 6 ani. Nici până azi nu a găsit angajaţii de care are nevoie. În prezent, ea serveşte la mese, soţul găteşte şi alte câteva rude o ajută cu ce mai e nevoie.

Amalia Bellantoni: "Ajungi să urmăreşti ospătarul, să-l urmăreşti la masă dacă îi spune ceva urât persoanei. Vine clientul, era un domn şi a zis: eu şi familia mea vrem să stăm afară. Picura, nu ploua şi doamna a spus că eu nu pot să stau afară să vă servesc pentru că mi se stinge ţigara."

Deşi învăţământul profesional ar trebui să fie o soluţie - pentru asimilarea tinerilor fără ocupaţie - doar 20 la sută dintre ei aleg scoala de meserii.

Vina este a celor care au condus Ministerul Educaţiei din '90 şi până azi. Au decimat învăţământul profesional pentru că nu au înțeles cum evoluează economia modernă. Şi s-a ajuns ca în şcolile de meserii să mai înveţe doar 30 de mii de elevi, din cei 300 de mii câţi erau iniţial.

Valentin Popa, ministrul Educației: "Am făcut un consiliu consultativ - vrem să schimbăm legea Educaţiei".

Concluzia e clară! România are nevoie imediată de 100 de mii de oameni în industria ospitalieră - potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, ne-au plecat în străinătate peste 160 de mii de specialişti. Dar cine să-i înlocuiască? Şi cu ce să atragem alţii devreme ce salariul mediu din UE este de 1000 de euro iar la noi nu depăşeşte 400 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc

Sute de mii de români, care şi-au cumpărat o locuinţă în aşa-zisele zone rezidenţiale de lângă Bucureşti, trăiesc acum un coşmar, întreţinut de noroaie şi inundaţii veşnice.

Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Românii cheltuiesc anual peste 10 miliarde de euro pe alimente, însă rareori se uită cu atenție la ce pun în coș. Așa se explică de ce rafturile magazinelor sunt, mai degrabă, pline de mezelurile frumos ambalate, decât de acelea sănătos fabricate.

Capcana în care pică cei care își cumpără apartamente în blocuri noi
Capcana în care pică cei care își cumpără apartamente în blocuri noi

Multe locuinţe noi nu sunt la standardul prevăzut de lege, se plâng cumpărătorii. 

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.