STAREA RANITILOR. 90 de tineri, in stare grava. Miercuri, medicii le vor atasa autogrefe de piele mai multor persoane

×
Codul embed a fost copiat

134 de tineri, raniti in incendiul din clubul Colectiv, sunt in continuare internati, conectati la aparate si vegheati si ajutati in permanenta de medici sa reziste.

Pentru ei, fiecare minut este un triumf in fata mortii. Sunt 90 de oameni in stare grava si critica. Medicii le panseaza ranile fizice si sufletesti, iar rudele si prietenii le trimit gandurile lor bune. Evolutiile pot fi insa imprevizibile, de la o zi la alta. Focul i-a ars si pe interior.

Printre cei care se lupta pentru viata sunt si 3 prieteni din Capitala. Au mers la Colectiv ca sa ii faca o bucurie unuia dintre ei, un baiat de 15 ani cu tetrapareza spastica, aflat in scaunul cu rotile. Mihai e acum in stare stationara la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu.

Pavlos a fost cel care l-a salvat din flacari pe Mihai, cel mai bun prieten al lui, si acum si el se lupta pentru viata.

Alti doi frati Alex si Nicole, internati la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu sunt si ei in grija medicilor. Fata are arsuri pe 45% din suprafata corpului, iar baiatul e in coma indusa cu arsuri pe 40% din corp.

Citește și
Marius Dunca
Incendiu in Colectiv: Bilantul a ajuns la 32 de morti. Reactia fostului sef ANPC dupa ce Ponta l-a gasit vinovat si l-a demis
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In schimb, Viorel Andrei Bud, olimpic la matematica, medaliat cu aur, a scapat cu leziuni usoare, la nivelul bratelor. Tanarul in varsta de 19 ani, din localitatea Negresti Oas, se afla chiar in fata scenei. I-a luat foc parul de la artificii si a suferit arsuri de gradul 2 la brate. Acum e internat la spitalul Bagdasar din Bucuresti.

Cei care sufera arsuri, trec prin doua etape, care se suprapun partial: socul hipovolemic si sindromul inflamator acut sistemic. Socul e declansat imediat dupa expunerea la flacara sau fum si, in lipsa unui tratament adecvat, poate conduce la moarte.

Tocmai de aceea pacientii sunt intubati si ventilati la terapie intensiva. Pot sa piarda lichide, plasma si au nevoie de transfuzii si de curatarea arsurilor. Sindromul inflamator acut sistemic reprezinta o reactie complexa de aparare a organismului, care apare dupa cateva zile, ca raspuns la infectiile ce ataca organismul.

Cei mai multi tineri raniti in incendiu au grupa de sange AB 4, iar centrele de transfuzii au nevoie de donatori cu aceeasi grupa.

Sumarul evenimentelor, marti, 3 noiembrie:
-►Spitalul de Arsi: 13 pacienti sunt in stare critica si grava
-►90 de pacienti in stare grava, din care 40 in stare critica, marti, la pranz
-► Spitalul Elias: Patru raniti sunt in stare grava
-► Spitalul Floreasca: Sase pacienti sunt in stare critica
-► Spitalul Universitar: Noua pacienti in stare critica
-►Spitalul "Grigore Alexandrescu": Doi pacienti in stare critica, alti trei in stare grava
-►Spitalul Bagdasar: Cinci pacienti sunt in stare critica, patru - in stare foarte grava
-►Spitalul Militar: Sase raniti in incendiul din Colectiv - in stare critica

UPDATE 19.00 De miercuri, o parte dintre raniti vor intra in etapa chirurgicala, in care medicii le vor atasa autogrefe de piele. Doctorii spun ca multi dintre pacienti prezinta arsuri atipice, plagi cu textura si culoare particulara, iar acelasi tip de arsuri se regaseste si la nivelul plamanilor.

De asemenea, in urmatoarea perioada medicii se tem de aparitia complicatiilor renale, asa ca spitalele se pregatesc inca de pe acum cu aparate de dializa care sa preia functia rinichilor si sa-i ajute pe raniti.

O alta problema este ca pacientii sa fie tinuti departe de infectii, asa ca le este administrat un cocktail de antibiotice, iar accesul rudelor la cei aflati la terapie intensiva este limitat, pentru a preveni patrunderea bacteriilor din exterior.

UPDATE 14:00 13 pacienti internati la Spitalul de Arsi in urma incendiului de la clubul Colectiv sunt in stare critica si grava, a declarat marti, directorul medical, Cristian Nitescu.

"Sunt internati 26 de pacienti, dintre acestia noua intubati, inca patru in stare critica neintubati si 13 sunt pe sectie. Si cei care sunt pe sectie aproape toti au nevoie de operatii sau de tratament", a afirmat medicul.

El a spus ca s-a solicitat piele pentru transplant pentru un pacient care se afla in operatie. "Am solicitat piele de la banca pentru un pacient care se afla in operatie", a precizat Nitescu.

UPDATE 13:40 Noua studenti ai Universitatii Politehnica din Bucuresti au fost raniti in incendiul din clubul Colectiv si se afla internati in spitalele bucurestene, a declarat marti pentru Agerpres rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, cinci dintre cei noua studenti sunt in stare grava, aflandu-se la Terapie intensiva.

"Din nefericire avem noua copii raniti in urma tragediei, dintre care cinci cu probleme mari. UPB a alocat burse speciale de cate 5.000 de lei pentru fiecare din cei raniti. Vom face o colectare de fonduri pentru a-i ajuta. UPB strange fonduri pentru perioada urmatoare, avand in vedere ca vor avea nevoie de recuperare", a spus Mihnea Costoiu, care a mentionat ca vor mai fi alocate burse pentru acesti studenti.

UPDATE 13:10 90 de raniti sunt si in aceste momente in stare grava, 40 dintre ei in stare critica. La Spitalul Militari, 8 pacienti se afla la terapie intensiva, 6 dintre ei sunt in stare critica. La Spitalul de Arsi sunt 28 de victime ale infernului de la Clubul Colectiv. Medicii i-au operat pe cei cu rani grave si considera un triumf fiecare zi in care acestia continua sa respire.

UPDATE 13:02 Patru raniti in incendiul din clubul Colectiv se afla in stare grava la Spitalul Elias, cinci au fost detubati si sunt constienti.

"In momentul acesta, sunt 14 pacienti internati: 10 se afla in sectia Terapie intensiva, 4 in sectia Chirurgie generala. Din cei 10 pacienti din Terapie intensiva, 4 pacienti se afla in stare grava (2 pacienti sunt inca intubati si ventilati mecanic, acestia asociind si arsuri de cai aeriene). In cursul noptii au fost detubati 5 pacienti, acestia fiind constienti, cooperanti si respirand spontan. Trei pacienti prezinta arsuri pe aproximativ 20% din suprafata corporala, dar asociaza arsuri ale fetei si ale cailor aeriene. Sapte pacienti prezinta arsuri pe suprafete cuprinse intre 40 si 50%. Pacientii continua sa beneficieze de toaleta chirurgicala zilnica a arsurilor si de masuri complexe de terapie intensiva", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, marti vor incepe interventiile seriate de excizie a leziunilor si grefare.

"Avand in vedere intinderea suprafetei arse, prinderea fetei, asocierea arsurilor de cai aeriene, prognosticul este in continuare rezervat pentru pacientii internati in Terapie intensiva", precizeaza conducerea spitalului.

UPDATE 13:00 Sase raniti in incendiul de la club Colectiv se afla in stare critica, a declarat marti seful Clinicii de Chirurgie Plastica a Spitalului Floreasca, Ioan Lascar.

"Programul nostru a inceput devreme, de la ora 7,00, cu introducerea in sala de operatii cu echipe complexe a pacientilor arsi. Dupa evaluarea de astazi incepem sa facem o oarecare disociere a indicelui de gravitate in sensul ca deja se contureaza existenta unui lot cu sase pacienti in stare critica, iar restul sunt cu totii intubati, aproape in exclusivitate traheostomizati si sunt in stare grava. Pentru astazi ne-am programat sa continuam interventiile de reconstructie tegumentara care se vor desfasura in etape succesive pentru inca trei pacienti, iar unul dintre pacienti va necesita traheostomie", a afirmat medicul.

El a precizat ca pana in prezent spitalul nu se confrunta cu problema lipsei de sange.

"Ca sa fie foarte clar: pana in prezent nu avem nicio problema de sange, in perspectiva zilelor urmatoare vom discuta", a spus Lascar.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a spus ca pacientii internati la Spitalul Floreasca raman in stare critica si grava.

"Spitalul are ceea ce trebuie. Noi avem deschidere si vom aproba toate cererile de finantare suplimentara pentru a asigura un tratament adecvat", a mai afirmat Sandesc.

UPDATE 12:50  Noua pacienti sunt in stare critica la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, alti noua in stare satisfacatoare, a declarat, marti, directorul medical al institutiei medicale, Dragos Davitoiu.

"In momentul de fata, 18 pacienti sunt internati. Aceeasi noua pacienti intubati in stare critica, grava in Terapie Intensiva. Noua pacienti sunt cu stare satisfacatoare, buna. Speram in cel mai scurt timp o parte din ei sa ii externam saptamana aceasta. Starea celor critici este stationara, nu au suferit evolutii semnificative nici in rau, nici in mai bine. Prognosticul este rezervat. Ceilalti noua cu o stare mai buna sunt o parte pe Terapie Intensiva, dar neintubati, o parte pe Chirurgie plastica. Astazi nu se mai poate vorbi de externari", a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, zilnic au loc operatii, dar "etapizat".

UPDATE 12:25 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat marti, ca 90 de pacientii internati sunt inca in stare grava.

"In continuare sunt aproximativ 90 de bolnavi in stare grava si critica. Numarul lor este aproximativ acelasi. Situatia poate fi schimbatoare. Sunt cativa care au perspectiva de imbunatatire si ne punem toata increderea in fortele medicilor. A fost ieri si o evaluare cu medici francezi, experti internationali recunoscuti, si au confirmat ca procedurile au fost efectuate corect, protocoalele respectate, nici ei nu vazusera genul acesta de leziune. Chiar spuneau si francezii ca in 20 de ani de experienta pe marile arsuri nu au intalnit asa ceva", a afirmat ministrul Sanatatii. .

Acesta a mai declarat  ca multi pacienti au necroza pulmonara.

Ministrul a subliniat ca este acceptat orice ajutor pe care il poate oferi "oricine".

"Acceptam orice ajutor pe care ni-l poate oferi absolut oricine. Orice, si in echipe medicale. Nu ne-am opus niciun moment in a fi preluati pacienti si in alta parte", a spus demnitarul.

Intrebat de ce nu a fost folosit spitalul mobil, ministrul a precizat ca s-ar fi pierdut mult timp daca s-ar fi apelat la aceasta masura.

"Spitalul mobil nu avea de ce sa fie folosit nici in prima etapa si nici acum. Victimele au fost luate imediat si aduse in sectiile de primiri urgente functionale. Este mult mai bine asa, pentru ca nu s-a mai pierdut timp. Pacientii au fost directionati catre spitalele care, pe langa primirea si monitorizarea din prima etapa, puteau sa acorde si ingrijirea de specialitate, cele care aveau si sectie de chirurgie plastica. Spitalul mobil se putea folosi in cazul in care numarul de victime era mult mai mare si capacitatea spitalelor existente era depasita sau spitalele existente erau in imposibilitatea de a fi folosite", a declarat reprezentantul MS.

Banicioiu a precizat ca niciunul dintre spitalele care au primit raniti nu si-a modificat activitatea de baza si nicio urgenta nu a ramas nepreluata.

UPDATE 11:20 Sase raniti in incendiul din clubul Colectiv, internati la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central 'Dr. Carol Davila', sunt in stare critica.

"Din cei opt pacienti de pe terapie intensiva, sase sunt in stare critica si grava, cinci nu sunt intubati, unu este intubat. In ceea ce priveste pacientul intubat putem sa va spunem ca starea lui este putin mai buna, in sensul in care se incearca astazi detubarea. Primul pacient care a mers la sala de operatie astazi a fost acest pacient. Dupa ce se va face dutubarea se face bronhoscopie cu aspirare de secretii, ulterior vom sti daca putem sau nu sa il lasam detubat. Starea lor este putin mai buna, dar in continuare ramane critica", a afirmat Florentina Ionita Radu, comandantul institutiei.

Potrivit medicului, in fiecare zi o echipa compusa din ORL-ist, oftalmolog, psihiatru, pneumolog evalueaza fiecare pacient, in unele cazuri si de mai multe ori pe zi.

"Unii care sunt pe Chirurgie plastica au o stare generala mai buna si putem comunica mai bine cu ei, nu au dureri, au inceput sa manance. Cei din Terapie Intensiva sunt supusi unui program complex de hidratarea si nutritie. Dupa cum stiti pentru a se continua ancheta penala au inceput sa le ia declaratii pacientilor. Rugamintea noastra este - ne adresam si autoritatilor - nu vom permite decat pentru pacientii care sunt pe Chirurgie plastica, cei din Terapie Intensiva in primul rand ca nu permit accesul, in al doilea rand ei sunt sub sedare, nu este edificatoare declaratia lor", a spus comandantul spitalului.

UPDATE ORA 10:15 Cinci pacienti sunt in stare critica si alti patru in stare foarte grava la Spitalul "Bagdasar-Arseni", a declarat marti purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Florin Bica.

"Sase raniti in urma incendiului de vineri din club Colectiv sunt pe sectie, 15 in terapie intensiva. Dintre cei 15, cinci sunt in stare critica, patru in stare foarte grava si alti sase in stare grava", a precizat medicul.

La Spitalul "Bagdasar-Arseni" sunt 21 de raniti.

UPDATE ORA 9:15 - In Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" se afla doi pacienti raniti in incendiul de la clubul Colectiv care sunt in stare critica, intubati, si trei in stare grava. "Sunt stabili deocamdata. Avem sapte raniti in total. Doi sunt intubati mecanic pe Terapie Intensiva. Tot pe aceasta sectie mai sunt inca trei. Cei trei sunt in stare grava, dar stabila, nu mai sunt intubati. Pe sectie se afla o arsura si o intoxicatie care probabil ca va fi externata", a declarat marti purtatorul de cuvant al institutiei, medicul Raluca Alexandru. Ea a spus ca cel de-al saptelea pacient, in varsta de 15 ani, a fost adus luni la Spitalul "Grigore Alexandrescu" de la Spitalul "Sf. Ioan". "Este vorba de un baiat de 15 ani, a venit si el intubat, ventilat mecanic, problema lui este pulmonara in mare masura", a mentionat Raluca Alexandru. AGERPRES

Situatia ranitilor in dimineata de 3 noiembrie

La Spitalul de Arsi, singurul pacient ramas neidentificat a pierdut lupta. Medicii i-au operat pe ceilalti raniti si considera un triumf fiecare zi in care acestia continua sa respire.

13 operatii - toti au trecut cu bine inclusiv cei de la Terapie Intensiva, nu s-au deteriorat mai mult.

In cazul fiecaruia se respecta un protocol strict, se panseaza in fiecare zi, daca e nevoie se intra in sala de mai multe ori pentru a curata acele plagi.

Pansarea ranilor severe dureaza, in cazul unora dintre ei, chiar si trei ore. Iar totul se face sub anestezie generala, si cu medicamente. Abia peste cateva zile se va impune in cazul unora dintre ei transplantul de piele. In banca de piele a Spitalului Grigore Alexandrescu se afla o rezerva de 7.000 de cm patrati de tesut.

Dar, ranitii sufera si de soc post traumatic si au nevoie de terapie psihologica, iar caile respiratorii le-au fost otravite, asa ca au nevoie de sustinere la respiratie.

Cercetatorii Politehnicii Bucuresti au studiat, in laborator, componenta gazelor pe care toti cei din club le-au inhalat.

Profesor doctor universitar Ioan Lascar, seful clinicii de chirurgie reparatorie Floreasca: "Dominanta este monoxidul de carbon, era prezent acidul cianhidric, monoxid de azot, dioxid de azot, acid clorhidric, toluen si xilen. O astfel de combinatie de otravuri, cu greu si-ar putea-o imagina cineva. Ne-am confruntat cu o situatie total neprevazuta."

Specialistii cred ca, daca in club nu existau atatea gaze, starea ranitilor n-ar fi fost una atat de dramatica.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
ANCHETA COLECTIV. Patronii clubului au fost arestati preventiv pentru 30 de zile. Ce explicatii au dat in fata procurorilor
ANCHETA COLECTIV. Patronii clubului au fost arestati preventiv pentru 30 de zile. Ce explicatii au dat in fata procurorilor

Cei trei actionari si administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - au primit mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, a decis marti Judecatoria Sectorului 4.

Incendiu in Colectiv: Bilantul a ajuns la 32 de morti. Reactia fostului sef ANPC dupa ce Ponta l-a gasit vinovat si l-a demis
Incendiu in Colectiv: Bilantul a ajuns la 32 de morti. Reactia fostului sef ANPC dupa ce Ponta l-a gasit vinovat si l-a demis

LIVE UPDATE| Numarul persoanelor care au pierit in iadul colectiv declansat vineri seara in clubul din Bucuresti a ajuns la 32. O tanara a murit la Spitalul Pantelimon.

Asociatii Clubului Colectiv arunca vina asupra trupei rock. Unul din patroni a detinut alte localuri care au ars din temelii
Asociatii Clubului Colectiv arunca vina asupra trupei rock. Unul din patroni a detinut alte localuri care au ars din temelii

Cei trei asociati ai clubului Colectiv, care fost retinuti luni noapte, nu si-au asumat nimic si au aruncat totul pe seama trupei rock.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.