Un algoritm bazat pe Inteligența Artificială poate prezice cancerul pulmonar cu șase ani înainte de apariție
Un algoritm bazat pe Inteligența Artificială poate prezice cancerul pulmonar cu șase ani înainte de apariție. Cel puțin asta susțin cercetătorii din SUA, care au lucrat la acest proiect și au făcut numeroase teste în ultimii ani.
Sybil se numește acest algoritm bazat pe inteligență artificială și mi se pare interesantă și denumirea, pentru că este inspirată din mitologia greacă. Pe vremuri, Sibil era o entitate care putea vedea și înțelege trecutul, prezentul și viitorul.
O să vorbim aplicat pe aceste tomografii. Sunt tomografii făcute la o diferență de 2 ani pentru aceeași persoană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prima imagine vorbim despre o tomografie pulmonară. Medicul radiolog nu a observat nimic neregulă, atunci totul era perfect sănătos. Doar că din câte vedeți aici, în zona aceasta încercuită inteligența artificială, adică Sybil, a ajuns la concluzia că cel mai probabil în următorii ani această persoană va dezvolta cancer pulmonar în acea zonă.
2 ani mai târziu, aceeași persoană, un alt computer tomograf, doar că de data aceasta veștile au fost proaste de la bun început.
În zona aceasta, exact unde a prezis Sybil, a apărut cancerul pulmonar. Este interesant ce au făcut acești cercetători și medici me la MIT din Statele Unite ale Americii. Vorbim despre Massachusetts Institute of Technology. Ei au lucrat împreună cu medicii și specialiștii din domeniul de la Harvard Medical School.
În momentul de față se fac doar studii clinice, deci acest program bazat pe inteligența artificială nu a primit încă toate aprobările necesar, cel puțin în Statele Unite ale Americii, pentru a fi folosit la scară largă, și este o prioritate pentru specialiștii de acolo, pentru că, din păcate, în Statele Unite ale Americii cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces din America.
Vestea bună este că în ultima perioadă s-a tot vorbit despre Sybil, în contextul în care au primit tot mai multe aprobări pe zona de studii clinice.
Echipa de la MIT, v-am spus, sunt cercetători care au lucrat împreună cu medici, studenți și specialiști din domeniu de la Harvard Medical School și fac echipă în continuare.
Pe internet găsiți însă numeroase articole despre acest proiect, inclusiv la NBC News, pentru că s-a vorbit încă de anul trecut de Sybil și există inclusiv materiale video.
Sursa: Pro TV
Etichete: pacienti, medicina, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
05-03-2024 09:08