Aplicațiile neoficiale care generează pe telefon documentele necesare pentru a ieși din casă

Dată publicare: 25-03-2020 10:35
Dată actualizare: 25-03-2020 15:52


aplicatie, documente

Un antreprenor a reușit să lanseze într-un timp record o aplicație prin care românii își pot descărca pe dispozitivele mobile declarația pe proprie răspundere sau adeverința permanentă, în conformitate cu Ordonanța Militară nr. 3/2020.

Antreprenorul se numește Cosmin Carvaci, iar aplicația poate fi accesată la adresa declaratie.egovernment.ro.

După completarea formularului, utilizatorii vor putea descărca documentul cerut în format PDF, direct pe telefon sau tabletă.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul declaratie.egovernment.ro, această aplicație nu stochează datele personale, care ”doar tranzitează server-ul” egovernment.ro ”pentru a vă genera documentele”.

O altă aplicație care generează aceste documente în format electronic (PDF) este carantina.me. Potrivit anunțului publicat pe această platformă, ”nicio informație cu caracter personal nu este colectată și nu părăsește dispozitivul dumneavoastră (calculator / tabletă / telefon)”.

Aceste aplicații nu au fost supervizate de o instituție guvernamentală, ci sunt inițiative private.

De altfel, într-un mesaj transmis pe Facebook, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), precizează:

”Echipa CERT-RO a primit în ultimele ore numeroase întrebări legate de legitimitatea site-urilor care oferă posibilitatea de a genera, online, declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea prezenței în afara locuinței, în contextul restricțiilor impuse din cauza COVID-19. Pentru emiterea unei astfel de declarații este solicitată introducerea unor date cu caracter personal pe site.

Deși unele dintre site-urile semnalate au elementele de securitate necesare și menționează inclusiv faptul că nu colectează și nu procesează date cu caracter personal, CERT-RO nu poate garanta că acest lucru se întâmplă cu respectarea Regulamentului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal sau că respectivele site-uri au autorizarea de a prelucra date cu caracter personal, din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Din acest motiv, recomandăm utilizatorilor să folosească doar surse OFICIALE pentru obținerea acestui tip de declarație, în principal cele disponibile pe site-urile autorităților responsabile: Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Guvernul României sau stirioficiale.ro”.

Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, a anunţat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, potrivit Agerpres.

"Am introdus un aliniat în acest articol prin care am prevăzut că adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv electronic similar", a declarat Vela, care a citit ordonanţa militară numărul 3 din 24 martie, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.

El a precizat că această măsură se aplică de miercuri, 25 martie, începând cu ora 12,00.

 

 

 

 

 

Sursa: Pro TV