Rusia a impus preinstalarea de softuri şi aplicaţii ruseşti pe toate dispozitivele conectate la internet

Dată publicare: 01-04-2021 15:24
Dată actualizare: 01-04-2021 15:26


telefon

O nouă lege intrată în vigoare joi în Rusia face obligatorie preinstalarea de softuri sau aplicaţii ruseşti pe toate smartphone-urile, tabletele, computerele şi alte obiecte conectate la internet comercializate pe teritoriul rus.

Potrivit acestei legi, începând cu 1 aprilie toate aparatele conectate comercializate în Rusia, fie că au fost produse în Rusia sau importate, vor trebui să fie echipate cu astfel de softuri. Nerespectarea legii va fi pasibilă de amenzi, începând din iulie, conform AFP.

Această lege a fost promulgată la sfârşitul lui 2019 de preşedintele rus Vladimir Putin şi ar fi trebuit iniţial să intre în vigoare la 1 iulie 2020. Ea a fost prezentată de autorităţi ca un mijloc de a promova companiile tehnologice ale ţării în faţa concurenţei din străinătate.

Însă criticii acestei legi afirmă că este vorba de o nouă tentativă a puterii de a controla spaţiul digital.

Aplicaţiile preinstalate aparţin în special celor doi giganţi ruşi ai internetului Yandex şi Mail.ru. Printre reţelele sociale se numără Odnoklassniki şi VKontakte, considerate echivalentele ruseşti ale Facebook. Lista include de asemenea programe ale Kaspersky Lab.

În Rusia, această lege controversată este supranumită "legea anti-Apple", producătorul american refuzând în continuare să preinstaleze pe aparatele sale alte aplicaţii decât cele produse de el.

Autorităţile ruse nu au încetat să "strângă şurubul" în ultimii ani asupra reţelei de internet, blocând conţinuturile şi site-urile având legătură cu opoziţia, dar şi serviciile care refuză să coopereze cu ele, în condiţiile în care internetul este unul dintre ultimele spaţii de libertate pentru vocile critice la adresa puterii, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Tags: rusia, telefoane, soft,