România pierde miliarde de euro din cauza lipsei IT-iștilor. Soluţia găsită de firme

26-10-2019 07:05

Deficitul de angajați calificați are efecte tot mai severe, pretutindeni în România.

Ca să nu își închidă afacerile, foarte mulți manageri au ajuns să angajeze din ce în ce mai mulți oameni fără experiență.

Potrivit unui portal de recrutare online, sunt cu 15 la sută mai multe locuri de muncă disponibile pentru această categorie.

Pierderile financiare înregistrate ca urmare a lipsei de personal au fost estimate în această vară la peste 7 miliarde de euro.

În industria românească de IT este nevoie de 35.000 de specialiști, iar universitățile dau anual doar 9000. Din cauza deficitului, firmele din domeniu aleg tot mai des să angajeze persoane fără experiență.

De pildă, numai într-o firmă din Timișoara, au venit anul acesta peste 130, iar salariații cu experiență au primit sarcina să îi ghideze.

Angajat companie IT: „Am avut un mentor care m-a ajutat la fiecare pas. Mi-a arătat tot ce trebuie să fac, m-a învățat și mă ajută să mă descurc."

Miodrag Hojda, purtător de cuvânt companie IT: „Este o provocare să găsești oameni cu experiență. Este o provocare în momentul ăsta să găsești chiar și tineri fără experiență. Dificultatea e mai mare de a-i găsi pe acești tineri, decât de a-i pregăti."

Pierderi de 7 miliarde de euro din cauza deficitului de personal

 

Potrivit unui studiu PwC, mai bine de jumătate dintre antreprenorii români se plâng că lipsa personalului calificat le generează pierderi.

La nivelul întregii economii, acestea au fost estimate la peste 7 miliarde de euro.

Cercetarea mai arată că 68 la sută dintre antreprenori găsesc greu personal tehnic și administrativ și 50 la sută dintre ei au probleme să angajeze personal de vânzări.

În același timp, există un deficit mare de ingineri, contabili și experți digitali.

Iulia Fuiorea, companie IT: „Anul acesta am angajat deja 20 de entry level și trendul este în creștere."

Un raport BestJobs arată că numărul locurilor de muncă disponibile pentru cei fără experiență a crescut cu 15 la sută față de anul trecut.

Pe platforma de recrutare online sunt afișate acum 5.000 de posturi pentru această categorie de angajați. Cele mai multe sunt în domeniile IT, vânzări și financiar.

Pentru companii, angajarea persoanelor fără experiență vine cu anumite costuri.

Florin Drăgan, prorector Universitatea Politehnica Timișoara: „Dacă reușesc să recruteze persoane cu studii tehnice, atunci se face de la o lună până la trei de pregătire. Dacă vin persoane care vin din afară și au doar cunoștințe mai vagi, atunci trainingurile sunt mai ample și necesită un cost mai mare."

Erika Baumann, consultant marketing: „Studenții sunt foarte importanți. Sunt extrem de deschiși, au o dorință foarte mare de a învața.”

Vlad Vela, director companie: „Pe termen foarte scurt există un flux foarte mare, alegem foarte mulți, rămânem cu foarte puțini, se consumă foarte mulți bani pentru trainuirea lor."

Potrivit BestJobs, șapte din zece companii au răspuns că vor mai face angajări până la sfârșitul anului.

40 la sută dintre locurile de muncă vor fi pentru angajații fără experiență.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!