Procesul antitrust Google, analizat de Iulia Ionescu la ILikeIT. De ce contează și pentru români

Ultima actualizare: 28-10-2020 10:50
Procesul antitrust Google, analizat de Iulia Iones...
Mihai Ghiduc, invitatul Iuliei Ionescu la ILikeIT,...

Un proces de proporții care se desfășoară în SUA ar putea să ne afecteze mai mult decât credem, a explicat Iulia Ionescu în emisiunea „ILikeIT”.

Este vorba de procesul antitrust al Google, în care un cuvânt de spus are și Huawei, care a primit interdicția să mai vândă produsele sale cu funcțiile Google preinstalate, astfel că și-a organizat propriul magazin de aplicații, regulă valabilă și pentru ultimele dispozitive vândute și în România.

A răspuns întrebărilor Iuliei pe această temă jurnalistul Mihai Ghiduc, pasionat de tehnologie.


Mihai Ghiduc, jurnalist:Cred că e cel mai mare proces antitrust din SUA, după procesul pe care l-a avut Microsoft acum 20 de ani . A fost acuzat că încalcă legislația antitrust prin faptul că deține un monopol pe piața motoarelor de căutare și mai mult decât atât și că plătește companii precum Apple sau Mozilla sau companii producătoare de telefoane pentru a-și face motor de căutare implicit. Adică oricine folosește un laptop Apple sau un telefon cu Android, sau iPhone, când dă un search, acela se face automat pe Google. Este foarte important pentru că majoritatea banilor pe care îi face Google vin din Ad-uri, din reclamele pe care le pun pe motoarele de căutare, pe propriul motor de căutare, când dai un search după pizza, să zicem, primele 3-4 căutări, sunt, de fapt, reclame și din aceste reclame ei își fac banii. Prin urmare, ei plătesc o sumă, să zicem de câteva miliarde de dolari, pentru că sunt niște sume imense, și ei încasează niște sume de trei ori mai mari”.


Iulia Ionescu: Chiar 20% din încasările de la Apple vin de la Google...

Mihai Ghiduc:E o cifră pe care am auzit-o într-un podcast și s-ar putea să nu fie sută la sută reală, dar e vorba de o sumă imensă, aproape 12 miliarde de dolari pe care îi primesc în fiecare an, exclusiv pentru asta, adică motorul de căutare Google pe produsele lor.”

Mihai Ghiduc a explicat de ce este atât de importantă piața motoarelor de căutare.

„Sunt câteva zeci de motoare de căutare, dar practic cred că foarte puțină lume nu știe mai mult de 3-4. Adică, cel mai mare este Bing, motorul de căutare făcut de Microsoft, pe urmă mai este DuckDuckGo care este un motor de căutare care respectă privacy-ul, adică, în principiu nu oprește niciun fel de date despre tine, și mai sunt motoare de căutare foarte specifice, adică Creative Commons, care îți caută doar fotografii pe care le poți folosi fără să plătești drepturi de autor. Sau, mai sunt motoare de căutare specifice unei anumite țări, cum este Yandex-ul, pe care nu-l folosește foarte multă lume în afara Rusiei. Mai sunt fel și fel de alte nume pe care nici măcar eu nu le știu.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO