Poliția Română avertizează: ”Nu deschideți astfel de e-mail-uri. Sunt false!”
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Poliția Română avertizează populația asupra unor apariții unor e-mail-uri care sunt trimise în numele poliției și care induc cetățenii în eroare.
Potrivit unui comunicat emis de CERT, în mesaj se afirmă că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliției din București, la o anumită dată și oră, eventual împreună cu avocatul, fără să se spună care este motivul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Specialiștii în securitate cibernetică spun că, pentru că motivul acestei false solicitări nu este precizat clar, destinatarul este tentat să deschidă fișierul atașat din e-mail, pentru a afla mai multe date despre pretextul invitației.
Numai că atașamentul este un fișier de tip .pdf, care, după ce este deschis, poate infecta dispozitivul victimei cu un virus de tip malware.
Mai mult, textul respectiv pare unul tradus automat pe internet, având inclusiv greșeli. În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc cu numele așa zisului expeditor care ar fi trimis ”invitația”.
Sfaturi de la echipa CERT-RO. Cum putem evita infectarea cu viruși
În acest caz, pentru a evita o posibilă infectare cu malware trebuie să:
- verificăm întotdeauna sursa mesajului;
- evităm accesarea de url-uri sau atașamente din surse necunoscute;
- fim atenți la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare;
- atunci când nu suntem siguri de veridicitatea mesajului, să validăm telefonic transmiterea lui.
- folosim o soluție de securitate (antivirus) actualizată;
- facem back-up regulat și să aplicăm update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.