Philip Zimmermann, o legenda vie a internetului, la iLikeIT. Ce inseamna criptarea unor informatii
Este considerat unul dintre cei mai importanti 50 de oameni din istoria internetului. A pus pe picioare fara nici un ban ori sprijin prima companie care oferea email-uri aproape imposibil de spart.
Sistemul inventat de el se numeste PGP, adica "pretty good privacy" si a devenit, in timp, un etalon al confidentialitatii. Philip Zimmermann a venit alaturi de noi in studioul iLikeIT cu nou sistem, disponibil pana acum doar pentru oamenii cu functie sau destui bani.
Vorbim despre criptarea convorbirilor telefonice si a mesajelor, astfel incat scandalurile de mai devreme sa devina istorie. L-am provocat sa ne faca o demonstratie si sa reziste atacului hackerilor nostri. Inainte de experiment, hai sa vedem mai exact ce inseamna criptarea despre care vorbim.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tal Rabin, manager de securitate: "In fiecare zi folosim des criptarea. Intri pe internet si orice site, bancar, de cumparaturi, licitatii pe ebay, toate aceste site-uri folosesc criptografia."
In definitie, criptografia inseamna securizarea informatiilor, o ramura a matematicii. E folosita inca din antichitate, dar a evoluat abia in timpul primului razboi mondial, cand germanii foloseau astfel de aparate ca sa trimita si sa primeasca mesaje. Semnalul dintre emitator si receptor putea fi interceptat dar nu si inteles.
Astazi, criptarea este unealta care ne face sigura de fiecare data navigarea pe internet. Tine la distanta de hackeri e-mailul si parolele noastre, dar si informatii bancare, pentru ca le ascunde.
Bogdan Botezatu, specialist in securitate: "Folosim criptografia absolut oriunde, de la certificatele digitale care ne arata ca suntem pe pagina care trebuia, la tranzactii online. Chiar si la bitcoin acolo vorbim doar de criptografie."
Chiar si telefonul nostru este criptat, mesajele pe care le trimitem chiar si cartela cu care pontam la serviciu. Totul se face pe baza unor chei de criptare: publica sau privata. O cheie cripteaza mesajul, adica il traduce intr-o limba complexa spre server, iar o alta cheie descifreaza cand ajunge la destinatar..
Bogdan Botezatu, specialist in securitate: "In general, sunt cativa algoritmi standardizati pe care ii folosim in momentul de fata si au chei suficient de mari incat sa previna spargerea acestora in timp rezonabil. Daca incepem astazi sa spargem o astfel de cheie ar dura cateva mii de ani cu hardware-ul actual un mesaj."
Totusi, chiar si asa sunt zvonuri cum ca NSA a decriptat cam tot ce e exista in acest moment pe internet.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, hacker, online, internet, email, george buhnici,
Dată publicare:
31-10-2013 14:55