Naveta Crew Dragon, afectată serios de reintrarea în atmosferă. Cum arată fuselajul

Ultima actualizare: 30-09-2020 10:30
dragon crew space x eroziune

Naveta SpaceX Crew Dragon are pagube însemnate după ultima misiune din vară, au descoperit inginerii companiei. Scutul termic a fost afectat de pătrunderea în atmosfera Terrei.

Deși siguranța astronauților de la bord nu a fost periclitată, modificări ale scutului se fac și la celelalte navete ale companiei deținute de miliardarul Tesla, Elon Musk, arată Business Insider.


Pe 30 mai, astronauții NASA Bob Behnken și Doug Hurley au ajuns la la Stația Spațială Internațională, unde au stat timp de două luni. Pe 2 august, ei s-au întors pe Pământ, iar naveta s-a prăbușit în mod controlat în Golful Mexic.

La analiza amănunțită a navei, echipa de ingineri Space X a descoperit o coroziune profundă pe scutul termic al capsulei Crew Dragon.

Scutul de protecție termic este format din plăci rezistente la căldură care acoperă fuselajul navei, care, în timpul aterizării, în contact cu atmosfera terestră și frecarea la viteze uriașe, poate depăși temperatura de 1900 de grade Celsius.

Coroziunea descoperită a fost mai puternică decât se așteptau specialiștii, a spus Hans Koenigsmann, vicepreședinte al SpaceX.

A fost afectat scutul termic în zona cablajului dintre cabina echipajului și mijlocul cilindric al navei. Acesta asigură propulsia navei, dar la reintrarea în atmosferă este decuplat.

Totuși, nava spațială și echipajul s-au întors în siguranță acasă, în ciuda problemei neașteptate.

„În orice moment, astronauții erau în siguranță și vehiculul funcționa perfect”, a spus Koenigsmann.

Elon Musk se declarase public îngrijorat de reîntoarcerea pe pământ a echipajului de pe Crew Dragon, înainte ca evenimentul să se producă, iar întâmplarea i-a confirmat îngrijorările. Prin urmare. NASA și Space X au refăcut blindajul termic al navetei și a altor vehicule spațiale folosite.

O posibilă explicație ar fi unele defecțiuni ale structurii, apărute cât timp nava a fost ancorată două luni la Spația Spațială, produsă de mici corpuri cosmice. Însă, înainte de aterizare, a fost realizată o verificare făcută de un braț robotizat cu camere de luat vederi, care nu a arătat vreo problemă.

După reparație, Dragon Crew se va întoarce în spațiu cu o misiune de rutină, avându-i la bord pe astronauții NASA Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker și astronautul japonez Soichi Noguchi.
Lansarea e programată pe 31 octombrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO