Miliardarul care a retras Google din China: Facebook si Apple ameninta libertatea internetului
Sergey Brin spune ca el si co-fondatorul Google Larry Page nu ar fi reusit sa creeze motorul de cautare daca internetul era dominat de Facebook.
Principiile libertatii si accesului universal care au pus bazele internetului acum peste 30 de ani sunt sub amenintare acum mai mult ca oricand spune co-fondatorul Google Sergey Brin intr-un interviu acordat Guardian.
"Forte foarte puternice s-au aliniat impotriva internetului liber. Sunt din toate colturile lumii si ma fac sa fiu mai ingrijorat decat am fost in trecut. E inspaimantator" spune Brin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acestuia, amenintarile la adresa libertatii provin din:
- incercarile guvernelor de a controla accesul la mijloacele de comunicare ale cetatenilor
- industria de divertisment si lupta ei impotriva pirateriei
- tot mai marea influenta a gradinilor "ingradite" precum Facebook sau Apple care controleaza intr-o maniera foarte restrictiva programele ce pot fi lansate pe platformele proprii.
Miliardarul de 38 de ani, a carui familie a parasit Uniunea Sovietica din cauza antisemitismului, a fost privit drept cel care a insistat ca Google sa se retraga partial din China in 2010 din cauza temerilor privind cenzura si atacurile cibernetice.
"Acum 5 ani credeam ca orice tara, nici macar China, nu poate sa restrictioneze internetul pe termen lung. Nu credeam ca duhul poate fi bagat inapoi in lampa. Unii insa au reusit asta".
China, Arabia Saudita sau Iranul nu il sperie pe Brin la fel de mult ca Facebook sau Apple care au propriile platforme, dar si libertatea de a-si controla utilizatorii.
Criticile lui Brin sunt privite drept controversate in conditiile in care reteaua de socializare se pregateste de listarea la burse pentru 100 de miliarde de dolari. 800 de milioane de oameni au cont pe Facebook.
Brin a mai criticat Facebook pentru ca nu le permite userilor sa-si transfere datele catre alte servicii. "In tot timpul asta, ei si-au tras multe contacte de pe Gmail".
Cofondatorul Google a mai asemuit legile SOPA si PIPA, promovate de Hollywood si industria muzicala, cu incercarile Chinei si Iranului de a controla tehnologia.
"Ce nu inteleg ei e ca pe internet ai foarte usor acces la ceea ce te intereseaza. Ca sa obtii aceleasi materiale intr-un mod legal, trebuie sa depui un efort prea mare"
Brin a mai vorbit si despre incercarile autoritatilor americane de a accesa datele Google. "Respingem multe asemenea cereri, facem tot posibilul pentru a ne proteja datele utilizatorilor. Ar fi minunat daca am avea o bagheta magica si sa nu ne supunem legilor din SUA. Facem si noi tot ce putem"