Lovitură grea pentru Huawei. Echipamentele sale de 5G au fost interzise în Marea Britanie

Dată publicare: 14-07-2020 16:04
Dată actualizare: 15-07-2020 09:53


Operatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie nu mai au voie să cumpere echipamente Huawei 5G din 31 decembrie și, de asemenea, trebuie să scoată din rețelele lor toate kit-urile 5G ale firmei chineze până în 2027.

Anunțul oficial a fost făcut de secretarul departamentului digital din Marea Britanie, Oliver Dowden, în fața Camerei Comunelor.

Potrivit BBC News, această măsură urmează linia impusă de Washington, care susține că firma chineză reprezintă o amenințare la adresa securității naționale - acuzații care, bineînțeles, au fost negate de Huawei.

Dowden a spus că această acțiune va întârzia lansarea rețelei 5G din Marea Britanie cu un an. El a adăugat că, per total, costul rezultat din această măsură, precum și restricțiile anterioare anunțate împotriva Huawei la începutul anului, ar fi de până la 2 miliarde de lire sterline.

”Nu a fost o decizie ușoară, dar este cea potrivită pentru rețelele de telecomunicații din Marea Britanie, pentru securitatea noastră națională și economia noastră, atât acum, cât și pe termen lung”, a spus el.

Și pentru că sancțiunile americane afectează doar echipamentele viitoare, guvernul nu crede că există un risc de securitate care să ducă la eliminarea echipamentelor 2G, 3G și 4G, furnizate tot de Huawei.

Huawei a comentat, spunând că sunt ”vești proaste pentru oricine din Marea Britanie cu un telefon mobil” și a amenințat că „va muta Marea Britanie pe o bandă digitală lentă, va impune facturi mai mari și va aprofunda decalajul digital”.

Guvernul vrea ca operatorii să ”depășească” momentul achiziționării de echipamente noi Huawei, daacă vor să fie utilizate în rețeaua de fibră.

Dowden a precizat că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în doi ani.

El a explicat că se acordă timp suplimentar pentru comunicațiile din bandă largă, pentru a se evita faptul ca Marea Britanie să devină dependentă de Nokia, ca unic furnizor al unor echipamente.