Autoritățile americane analizează interzicerea TikTok-ului

Dată publicare: 14-07-2020 11:00
Dată actualizare: 14-07-2020 11:02


tiktok

Națiunile și companiile din întreaga lume sunt într-o luptă continuă pentru viitorul tehnologiei dintre Statele Unite și China, scrie CNN.

Cea mai recentă victimă este TikTok, o aplicație video populară cu adolescenții și care are sute de milioane de fani devotați pe piețe precum India și Statele Unite. Aplicația este deținută de o companie chineză, dar administrată de un CEO american.

Primul impact major a venit luna trecută, când TikTok a fost blocat în India, după o ciocnire armată la frontiera cu China din care a rezultat 20 de soldați indieni morți.

Apoi, luni, autoritățile americane au spus că vor analiza interzicerea aplicației, deoarece consideră că este o posibilă amenințare la adresa securității naționale. Această veste a fost dată în timp ce compania a spus că va părăsi Hong Kong din cauza îngrijorărilor cu privire la o legătură de securitate națională.

„Este din ce în ce mai greu să fii o platformă tehnologică cu adevărat globală”, a spus Dipayan Ghosh, co-directorul Proiectului platformelor digitale de la Harvard Kennedy School.

Lupta între cele două mari economii ale lumii afectează această problemă. Statele Unite și China concurează pentru inteligența artificială, rețelele mobile super-rapide 5G și alte tehnologii. Deși țările au relații economice de lungă durată care permit o oarecare colaborare, tensiunile recente asupra securității naționale au împins guvernele și întreprinderile să reconsidere aceste parteneriate.

Conflictul se resimte și în relațiile pe care le au țările cu alte puteri globale. Regatul Unit, de exemplu, își reexaminează decizia de a acorda companiei de tehnologie chineză Huawei capacitatea de a ajuta la construirea rețelei 5G a țării. Această revizuire vine după ce Statele Unite, care au vizat în mod repetat Huawei, au impus sancțiuni companiei care ar putea împiedica alte firme să-i furnizeze chipset-urile de care are nevoie pentru a-și construi tehnologia de nouă generație.

"Impresia mea este că companiile de tehnologie realizează abia acum că viitor va fi mult mai puțin globalizat", a spus Michael Witt, un profesor senior în tehnologie.

 

Sursa: CNN