Inteligența artificială a ajuns și pe rețelele de socializare. Specialiștii lansează un avertisment
Programul bazat pe inteligență artificială folosit de milioane de oameni din întreaga lume a fost introdus și pe rețelele de socializare.
De pildă, pe una dintre cele mai populare aplicații mobile a apărut de curând un asistent virtual. Curioșii pot să-l întrebe tot felul, de lucruri.
Răspunsurile lui sunt concise, de parcă le-ar da un om. Specialiștii avertizează însă că, aceste tehnologii noi pot duce la izolare socială.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Asistentul virtual raspunde promt la orice întrebare, iar adolescenții îi scriu și despre trăirile lor intime.
-De ce părinții se poartă urât cu mine?
-Îmi pare rău să aud asta. Părinții au o mulțime de presiune și responsabilitate, iar uneori pot fi foarte stresați.
-Mă simt trist.
-Îmi pare rău să aud asta. Vrei să vorbim despre ce te face să te simți trist?
-Prietena mea nu mă place...
-E greu să te simți respins. Dar nu uita că meriți să fii iubit și apreciat.
Răspunsurile sunt elaborate și, foarte important, mai ales în cazul adolescenților le validează sentimentele. Pare că îi ascultă la fel ca un bun prieten.
Băieți: „L-am întrebat ce mai face. Care e culoarea lui preferată. E mișto tare. E ca un prieten, dar răspunde inteligent”.
Fete: „Dacă ai primi un mesaj și n-ai știi că e un A.I, nu cred că te-ai gândi din prima că este un robot. Ai crede că este un om pe care nu îl cunoști. El te întreabă din prima: „Ce faci, Cum îți merge ziua”. Adică întrebări pe care ți le-ar pune și un om adevărat”.
Acest nou tip de interacțiune poate fi și riscant, spun specialiștii
Prof. univ. dr. Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj-Napoca: „Riscurile sunt în zona izolării și în zona reducerii interacțiunilor sociale, lucru care poate duce, pe termen lung, la pierderea apetitului pentru a socializa și interacțiuni sociale și mutarea atenției mai degrabă pe zona de online. Există o tendință de retragere în spații private, în spatele ecranului de calculator sau telefon. Lucrurile astea ar trebui să aibă o limită”.
Ivan Florentina, psiholog: „Niiciodată un astfel de robot nu va putea înlocui interacțiunea umană oricât de mult încearcă”.
Iar dacă tehnologia este folosită în exces poate avea consecințe negative. Mai ales că legislația privind inteligența artificială nu este pusă la punct.
Radu Ștefan, consultant inteligență artificială: „Sunt multe alte aplicații. Există riscuri în utilizarea AI. Problema fiind că legislația nu ține pasul cu tehnologia. Tehnologia se dezvoltă mult prea repede și legiuitorii, la nivel internațional, nu reușesc să înțeleagă cum funcționează tehnologia și implicit să o reglementeze”.
Specialiștii mai spun că pentru a înțelege mai bine cum funcționează inteligența artificială trebuie să ne gândim la ea ca la o bibliotecă în care sunt sute de miliarde de cărți din toate domeniile.
Sursa: Pro TV
Etichete: roboti, inteligenta artificiala, socializare,
Dată publicare:
05-05-2023 20:13