Inovațiile medicale realizate de români atrag tot mai mulți investitori. Cum arată invențiile revoluționare
Inovațiile medicale realizate de români atrag tot mai mulți investitori din alte țări.
Ochelarii cu sistem autonom, pentru nevăzători, brățările pentru copiii diagnosticați cu ADHD sau roboţii pentru recuperarea medicală sunt doar câteva. Sunt aparate care pot schimba și salva multe vieți, doar că tehnologiile sunt foarte scumpe.
Creatorii lor lucrează și la programe guvernamentale, prin intermediul cărora cei care nu și le permit să aibă acces gratuit la ele. Vineri, este „Ziua Internațională” a persoanelor cu dizabilități.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La doar 27 de ani, Cornel Amariei lucrează la o soluție care ar putea schimba viaţa nevăzătorilor din toată lumea: o pereche de ochelari cu un sistem autonom, o inovație care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze.
Cornel Amariei, antreprenor: „Este o pereche de ochelari ce face același lucru pe care câinele ghid le face. Așa ceva este posibil abia astăzi. Folosim ultimele tehnologii din conducerea autonomă și din robotică. Să înțelegi mediul, să înțelegi spațialitatea lui. Să înțelegi pe unde te poți deplasa și pe unde nu”.
Cu acest prototip, Cornel a câștigat numeroase competiții internaționale dedicate inovațiilor în domeniul medical și nu numai, inclusiv un prestigios premiu RedDot, pentru design industrial.
Adina și Marius Rus sunt alți doi antreprenori care au creat un asistent inteligent pentru copiii diagnosticați cu ADHD. Brățara îi ajută pe cei mici să-și recunoască şi să îşi monitorizeze emoțiile. Radu este unul dintre cei 15 copii care au testat deja acest produs.
Adina Rus, antreprenor: „Brățara vibrează înainte de a apărea evenimentul disturbator și atunci copilul știe că va urmă ceva neplăcut pentru el, conștientizează lucrul acesta și îi distrage atenția de la factorul stresant care i-a provocat toată neplăcerea”.
Mihaela Popescu, mama copilului: „Este o metodă foarte bună, pentru că el nu o ia ca pe o pedeapsă sau ceartă atenționarea pe care o oferă acest aparat. A fost primită cu foarte mult entuziasm de fiul meu”.
Testările clinice se vor face anul viitor. Abia după aceea produsul va fi considerat unul medical. O situație în care se află și mai mulți ingineri din Oradea. Lucrează de șapte ani la un exoschelet pentru recuperare medicală.
Kapy Andras, cofondator: „Este un dispozitiv electromecanic, funcționează de pe baterie, până la opt ore după o singură încărcare, al cărui scop este să pună corpul uman în mișcare. Este o structură pe bază de oțel inoxidabil și aluminiu tip fuselaj de avion”.
Un exoschelet asemănător costă între 100.000 și 150.000 de euro. Ei își doresc că produsul lor de bază să fie disponibil pentru ceva mai puţin.