iLikeIT. Virusul The Mask a facut victime in 31 de tari: "O infectare ar putea fi catastrofala"
Cel mai recent atac informatic scoate la iveala, din nou, fata urata a acestui nou tip de razboi. Armate invizibile forteaza calculatoarele guvernamentale din care fura secrete si bani.
Este vorba despre noul virus The Mask, iar George Buhnici i-a invitat in studioul iLikeIT, sa comenteze aceste atacuri informatice, pe Razvan Cernaianu (cunoscut sub pseudonimul TinKode) si Madalin Dumitru, specialist in securitate IT.
Iata cateva linkuri de unde puteti obtine detalii despre atacurile informatice care au loc pe plan international:
- ► Digital Attack Map - harta a tacurilor de tip DDoS, realizata de Google.
- ► Sicherheitstacho.eu - o harta realizata de Deutsche Telekom.
"The Mask" este un virus informatic care a afectat 31 de tari. Experti in domeniul securitatii informatice au anuntat ca acest virus este folosit in spionajul cibernetic, iar atacurile au vizat guverne si companii din 31 de state. Cercetatorii companiei din domeniul securitatii cibernetice Kaspersky Lab au precizat ca acest software, cunoscut sub numele "The Mask" sau "Careto", era utilizat cel putin din 2007 si este foarte complex. Unele versiuni ale programului sunt capabile sa infecteze telefoanele mobile si tabletele, inclusiv pe cele care dispun de sisteme de exploatare Apple sau Google.
Acesti experti au adaugat ca creatorii virusului, care par sa vorbeasca in limba spaniola, puteau folosi acest tip de malware pentru a fura documente sensibile. Principalele tinte sunt, aparent, guvernele, misiunile diplomatice, companiile din domeniul energetic, organizatiile de cercetare, societatile cu capital privat, precum si activistii politici, potrivit unui document oferit de Kaspersky.
"Pentru victime, o infectare cu (virusul) Careto ar putea fi catastrofala", apreciaza compania intr-un comunicat. "Careto intercepteaza toate canalele de comunicare si colecteaza cele mai importante informatii de pe aparatul victimei", explica Kaspersky.
Virusul a fost foarte activ pana in luna trecuta, cand serverele de comanda au fost oprite in timpul anchetei Kaspersky, informeaza cercetatorii. "Avem mai multe motive sa credem ca este vorba de o campanie sponsorizata de un stat", subliniaza un expert al companiei Kaspersky, Costin Raiu.
In opinia sa, cei care au conceput acest virus sunt foarte calificati si au fost capabili, pana in prezent, sa ramana ascunsi". "Un astfel de nivel de securitate operationala nu este normal pentru gruparile specializate in crime cibernetice", afirma Raiu. "Faptul ca piratii virusului Careto par sa vorbeasca in limba spaniola ar putea fi cel mai straniu aspect" in acest caz, adauga Kaspersky.
"In timp ce majoritatea atacurilor (informatice) cunoscute in zilele noatre sunt pline de comentarii in chineza, limbile precum germana, franceza sau spaniola sunt foarte rare", noteaza compania in domeniul securitatii cibernetice.
Potrivit anchetei, acest virus a facut 380 de victime in 31 de state, inclusiv in Franta, Germania, China si Statele Unite.