iLikeIT. Un inginer din Japonia a creat un robot umanoid după înfățișarea lui
ILikeiT acum, cu Iulia Ionescu, ce ne vorbește despre roboți umanoizi.
"Creierul uman reacționează la oameni, nu la roboți. Omul este obișnuit să interacționeze cu oameni", o spune Hiroshi Ishiguro, japonezul care a devenit cunoscut în întrega lume după ce a creat un robot umanoid după înfățișarea unui om.
S-a folosit de propriul chip pentru asta. Sosia lui predă acum, alături de el, la Universitarea din Osaka, unde sunt și studenți români.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Roboții construiți de japonez sunt folosiți în industria HORECA din întreaga lume, dar și în aeroporturi sau televiziuni. Una dintre primele prezentatoare digitale de știri a fost creată tot de el.
Hiroshi Ishiguro este unul dintre cei mai apreciați ingineri și profesori de robotică din Japonia. Face roboți de mai bine de 10 ani. Creația care l-a făcut cunoscut în întreaga lume este un robot umanoid care îi seamănă.
Hiroshi Ishiguro: "Acest robot este Geminoid HI-5, este a cincea generație a sosiei mele. Folosesc acum acest robot pentru a le preda studenților mei și acesta este un telenoid. Este un design neutru de android. Modelul acesta nu este potrivit pentru copii. Ei se sperie de înfățișarea mea, dar acceptă acest model neutru".
Geminoid nu este doar un robot cu trăsături umane. Imită mai bine de 70 de expresii faciale și este programat să analizeze persoanele pe care le cunoaște și să învețe în timp real de la aceștia cuvinte și reacții noi. Este unul dintre cei mai realiști roboți de pe piață. Chiar și vocea sa este asemănătoare cu cea a creatorului său
Hiroshi Ishiguro: "Robotul nu îmbătrânește niciodată, dar eu îmbătrânesc. Oamenii ne compară întotdeuna. Am recurs chiar și la chirugia plastică pentru a părea mai tânăr. Cred că semăn destul de mult cu androidul meu".
În Japonia, roboții de genul acesta sunt folosiți de câțiva ani buni în aeroporturi, școli, restaurante, hoteluri sau zone turistice. Aici a fost creat și cel mai realist robot - femeie din lume. O cheamă Erica și esta una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de știri din Japonia.
Profesorul Hiroshi Ishiguro a interacționat în premieră cu publicul din România, online, în cadrul Zilelor Culturii Japoneze. Anul următor este așteptat la București