Imprimanta 3D, vedeta primului targ de inovare din vestul tarii. Ce au mai adus expozantii

03-04-2013 15:04


imprimanta 3D

 Viitorul este 3D si in domeniul imprimantelor. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, poti sa “listezi” obiecte din plastic care sa copieze perfect modelul generat de un computer.

 Astfel de demonstratii au loc in Arad astazi si maine, in cadrul primul targ regional de inovare. Evenimentul are loc intr-una din halele Expo Arad International, in organizarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest.

Targul, organizat cu finantare europeana, reuneste aproape o suta de expozanti din Romania si Ungaria, care prezinta tehnologii noi, aplicabile mai ales in mediul industrial, cum ar fi sectoarele automotive, constructii si energie.

Nici producatorii din domeniul IT nu lipsesc, iar de departe vedeta targului este o imprimanta 3D, care poate costa intre 2.000 si 15.000 de euro, in functie de marime si domeniul de utilizare, respectiv cel industrial sau cel domestic.

„La nivel teoretic, nu exista limite, poate produce orice. Plasticul folosit are mare rezistenta mecanica, termica si chimica. Noi producem aripi pentru drone, dar si alte piese pentru avioane fara pilot, pentru ca sunt usoare si rezistente”, a spus un reprezentant al distribuitorului de imprimante 3D.

Printre alte produse expuse se numara si filtre de aer adaptabile la aproape toate tipurile de motoare pentru autoturisme, care ofera o reducere a consumului de carburant de zece procente. Inventatorul este hunedoreanul Corneliu Birtok Baneasa, care a obtinut deja cateva premii internationale.

Totodata, au fost prezentate ouale lichide pasteurizate, care se vand la sticla sau in pungi. Se poate cumpara doar albus sau doar galbenus, in functie de preferinta. Producatorul este din Timis, iar clientii sunt, deocamdata, mai ales firme, cum ar fi restaurantele sau saloanele de cosmetica.

Organizatorii spun ca targul va fi permanentizat, urmand sa aiba loc anual in Arad. „Speram ca in acest fel sa putem oferi vizibilitate comunitatii oamenilor cu preocupari in cercetare si sa cream un avantaj competitiv al regiunii Vest”, a declarat Sorin Maxim, directorul general ADR Vest.

Organizatorii spera ca prima editie a targului se va incheia cu semnarea a cat mai multe parteneriate intre oameni de afaceri si organizatiile de cercetare sau care finanteaza produsele inovative.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO