iLikeIT. Stiinta din spatele jocurilor video si cum ne ajuta ele sa evadam intr-un alt univers

×
Codul embed a fost copiat

Flori, fete sau baieti, melodii sau cantareti? Pentru copiii de azi, intrebarea suna ciudat pentru ca jocurile copilariei s-au mutat din fata blocului in fata ecranului.

Nu va grabiti sa ii invinovatitit pe cei mici pentru ca adultii sunt cel putin la fel de dependenti de distractia virtuala.

Despre dependenta de jocuri vorbim azi, un univers paralel in care multi dintre noi alunceam pentru cateva minute intr-o pauza ori ne blocam cu orele.

Cei mai multi se abtin cu greu sa nu plateasca cu bani reali inca 5 miscari, praful magic sau pietrele verzi din joc, dar milioane deconteaza de la cativa euro la cateva sute numai anul acesta.

O industrie a placerii care ne stie deja fiecare slabiciune isi dezvaluie azi secretele.

Citește și
iLikeIT, clipurile saptamanii: bebelusul care plange de emotie si DJ-ul cu mixerul scos din priz
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Va aratam stiinta din spatele Candy Crush sau Grand Theft Auto apoi va aratam aici cum reusesc jocurile sa acapereze toate generatiile.

Daca ar fi sa ne luam dupa oamenii de stiinta, teleportarea nu este posibila.

Insa, zeci de milioane de oameni fac asta in fiecare zi. Cu un click devin eroi de poveste.

Hai sa vedem insa de unde a pornit totul.

Primul joc facut vreodata are 41 de ani. Industria care valoreaza astazi peste 70 de miliarde de dolari a pornit de la Pong, cu cele doua linii si patratul care se plimba pe ecran.

Standardul in mileniul trei arata arata, insa, ca in GTA 5.

Grand Theft Auto 5 este blockbuster-ul jocurilor.

Vanzarile GTA in primele 3 zile de lansare au ajuns la 1 miliard de dolari. Un record imposibil de batut chiar si de un film.

Asa am ajuns ca azi, companiile de jocuri vand legal placere. Zeci de miliarde de dolari s-au dus pe jocuri de calculator in 2012. Mai puneti inca 3 miliarde pentru cele de pe tableta si telefoane.

Melodia din Candy Crush Saga e deja mai celebra decat Gangnam style. O aud zilnic peste 50 de milioane de oameni doar pe Facebook. Cum ii tii insa pe oameni in priza? Cum ii faci sa iti dea bani pentru un simplu joculet?

Un secret este ca in Candy Crush esti in competitie directa cu prietenii tai de pe Facebook. Vezi la ce nivel sunt iar asta te stimuleaza sa ii intreci. Dar nu iti iese mereu. Aflati insa ca si frustrarea face parte din metoda.

"Hai sa zicem ca definim simplitatea asta prin cat de usor iti este sa intri in el. Dupa care e clar ca oamenii au nevoie de challenge. Si noi asta le oferim", a spus Mihai Sfrijan, seful biroului King.com din Bucuresti.

Jocul impune limitari mai mult sau mai putin clare, ca sa nu te plictisesti prea repede. Ai cinci vieti la dispozitie la fiecare sesiune de joc. Dupa ce le-ai consumat trebuie sa astepti pentru altele. Si mai e ceva. Un alt secret valoros zice ca nivelul il treci cand vor ei, nu tu. Poti sa te chinui cateva saptamani la acelasi nivel ca mai apoi sa-l treci cu punctaj record.

Asa arata reteta simpla si complexa pentru un joc gratis excelent, desprins din manualele de facut bani. Ca sa accelereze jocul, unii cheltuiesc de la cativa centi la sute de dolari. Analistii estimeaza ca cei de la King, compania care face jocul si care are un birou si in Bucuresti, produce un milion de dolari pe zi.

Inapoi doi ani. Mai tineti minte succesul FarmVille? Mai stiti pe cineva care sa il joace? Probabil ca si Candy Crush va experimenta la un moment dat decaderea. Apoi se va ridica un nou hit. Poate chiar Gospo's Great Adventure, un produs suta la suta romanesc.

In celalalt capat al Bucurestiului se lucreaza intens si la jocuri serioase, pentru console si calculatoare. Jocuri cu zeci de milioane de jucatori. Assassins Creed e deja la numarul patru si e facut partial si la Bucuresti unde programatorii au trecut la nivelul urmator. Nu mai merg pe inspiratie ci schimba reteta dupa care se fac jocurile impreuna cu specialistii mintii umane.

"Acuma cum ii facem sa le placa sa stea in joc, e destul de interesant, au fost facute o gramada de studii in domenii fara legatura cu industria jocurilor, psihologie, neuropsihologie chiar si economie care ne ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza creierul uman si efectiv ce il motiveaza, ce ii ofera placere", a spus Florin Sanda, producator Ubisoft.

"E vorba de numarul de minusuri pe care le avem in viata. Adica frustrari", considera psihologul Cristina Fulop.

Assassins Creed te incarca cu emotii si te plimba printr-o poveste demna de un serial istoric plin de actiune. Doar ca rolul principal esti tu. Oare in viata reala poti sa faci asa ceva?

Intr-o astfel de lume poti sa fii ceea ce in viata reala nu iti permiti sa te gandesti, fara sa iti pui viata in pericol. Probabil de aceea tot mai multi le joaca pe milioane de tablete si mobile, in metrou, in pauza la serviciu, la scoala. Orasul te constrange, dar jocul iti reda libertatea.

"Un joc poate sa ne aduca satisfactii imediat, faptul ca reusesti sa obtii niste rezultate pe care in viata de zi cu zi nu reusesti sa le obtii sau sa-mi treaca plictiseala", a mai spus Fulop.

"Secretul este iteratia, trecem prin foarte multe variante si judecam pe fiecare, ce e fun ce nu e fun. Nu exista o reteta batuta in cui", a spus Mihai Chirila, designer de jocuri la Gameloft Romania.

Desi par mai nou gandite pentru adulti, jocurile se intorc si la copii. Noul jucator nu are nevoie de mai mult de 30 de secunde ca sa ii descopere metoda. De la Candy Crush pana la Batman, nimic nu ascunde secrete pentru copii.

Uneori avem impresia ca lucrurile s-au intors pe dos. Cei mari parca se joaca mai mult decat cei mici. Si asta vine din motive diferite.

Daca cei mici cauta distractia, maturii isi descarca frustrarile si evadeaza. Asa ca nu conteaza daca un joc este banal sau avansat.

Dependenta de jocuri nu este niciodata din vina jocului. Ea arata exact ce ne lipseste in viata reala. Important este sa ne faca sa ne simtim bine iar studiile o confirma.

Jocurile, cu masura, ne fac mai destepti, mai calculati, mai creativi.

Femeia din Romaia care a ajuns la un nivel record la Candy Crush Saga

Cum iti dai seama ca o prietena de pe Facebook este in concediu? Cel mai probabil iti trimite recomandari de jocuri de cateva ori pe zi.

Daniela Badita a avut suficient timp liber in ultima vreme incat a ajuns la un nivel record in jocul momentului pe Facebook sau mobile. Vorbim evident despre jocul cu bomboane, Candy Crush

 

Invitata investeste mult timp si rabdare in joc dar nici pe departe cat reusesc fetele din familia Cerchez. Trei generatii de jucatoare vin sa ne arate talentul lor si metodele secrete.

Clasamentul

Daniela Cristina Badita 52

Iuliana Butuc Cerchez 53

RODICA CERCHEZ 54

Sonia 55

Citeste si:

O bautura pe care o avem toti in casa inlocuieste benzina si functioneaza pe orice masina

Cel mai bun job din lume? Dezavantajele de a lucra la Google, in opinia angajatilor

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
iLikeIT. Cat de mica a ajuns diferenta intre un telefon de 5.000 de euro si unul de 200 de euro
iLikeIT. Cat de mica a ajuns diferenta intre un telefon de 5.000 de euro si unul de 200 de euro

Competitia pe piata telefoanelor destepte este mai acerba ca niciodata. Sfarsitul de an ne aduce cateva modele care se lauda cu performanta de top.

iLikeIT, clipurile saptamanii: bebelusul care plange de emotie si DJ-ul cu mixerul scos din priz
iLikeIT, clipurile saptamanii: bebelusul care plange de emotie si DJ-ul cu mixerul scos din priz

Nimic nu este mai emotionant pentru un copil decat vocea mamei. Doar ea stie cel mai bine ce ii place micutului.

iLikeIT. Comisarul european Neelie Kroes vorbeste deschis despre spionajul impotriva liderilor UE
iLikeIT. Comisarul european Neelie Kroes vorbeste deschis despre spionajul impotriva liderilor UE

Facturile de mii sau zeci de mii de euro la mobil dupa o vacanta in strainatate sunt de acum istorie, in primul rand datorita ei.
Iar acum se pregateste sa desfiinteze roaming-ul cu totul.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.